Félek

2015.09.28.

Több állatom van, cicák, kutyák. Most az egyik cicámtól vért akar venni az állatorvos, holnap kell vinnem, mert sovány lett, nem tudni mi a baja. Azt mondta, vese, máj, vörösvértest, fehérvérsejtek, és tesztekkel meg kell nézni a leukózist, macska AIDS-t, FIP-et. Két kérdésem lenne: egy komplett vérvizsgálat, plusz a tesztek összesen mennyibe kerülnek? Csak nagyjából, hogy mire készüljek. Másik kérdésem, hogy ha vért vesznek tőle, a leukózist, stb.tehát a fertőző betegségeket miért csak teszttel lehet megállapítani? A vér állapota nem utal rá, mi gyanítható? Ön szerint először nézzék meg tesztekkel, tehát zárják ki a leukózist, stb. majd ha az negatív, csak akkor a vérképet? Vagy fordítva? Nincs pénzem “felesleges” vizsgálatokra sajnos.A tesztek mennyire megbízhatóak? Gondolok itt arra, ha kiderül hogy mondjuk leukózisos a cica, mert pozitív a teszt, ez mennyire biztos? Mert mivel több cica él együtt lakásban, nem fogom tudni hova elkülöníteni, és ha nem lesz jól, muszáj lesz elaltattatni a többi cica érdekében, bármennyire is belebolondulok. De mi van, ha a teszt “csal”, és az altatás mellett kell döntenem, holott nem is az a baja? Már teljesen belezavarodtam, mit csináljak, mi a helyes út, mik a megfelelő lépések, hogy felesleges se legyen, de ami fontos, azt megtegyem érte.

Kedves Gazdi!

Nagyon sajnálom, hogy ilyen helyzetbe került, bárcsak tudnék megnyugtató válaszokat! Sajnos sok macskavédőnél, menhelyen az a realitás, hogy a pozitívan tesztelő cicákat azonnal elatatják, mert egyszerűen megoldhatatlan a gyógykezelés magas költsége és az elkülönítés.

Mi vérképet, és lehetőleg vese-, máj paramétereket is szoktunk nézni, mikor a macska FelV-FIV teszthez levesszük a vért, ami képet ad arról, hogy mennyi a fehérvérsejtje, van-e anémiája. A vírusteszt ára nálunk 5700ft, a vérkép 1700 ft, az alap máj- vese paraméterek vizsgálata 3000ft, ez minden rendelőben más, érdemes helyben érdeklődni. Ha tüneteket mutat egy macska, és pozitív a teszt, akkor azt javasolja a gyártó, hogy ismételjük meg 3-4 hónap múlva, mert az esetek egy részében  (30%), magától is elmúlhat a viraemia. Eddig viszont el kellene különíteni a többiektől.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993