Sara

2015.09.29.

Kedves Doktornő Doktor úr! 2 éves kutyusom van, aki egyik napról a másikra elkezdte rágni a lábat, előtte csak nyalogatta magat néha . Elvitte a párom orvoshoz és kapott injekciót elvileg antibiotikum + valamit allergia ellen ….mar nem rágja magát viszont nagyon sokat eszik + iszik és előfordult olyan is, hogy 4x kakilt. És kicsit olyan szomorú is …meg mindig éhes nem tudom mennyit adjak neki enni és, hogy normális-e ez? A férjem föl hívta a dokit és azt mondta 1 hét és elmúlik, de mar több mint 1het eltelt és meg mindig furcsa kicsit . Mit tegyek ? 30 százalék alatti fehérjés száraz tápot és konzervet eszik csak jó minőségűt. Válaszát köszönöm Üdv

Kedves Gazdi!

Nagy valószínűség szerint glükokortikoid, vagy köznyelven szteroid injekciót kapott a kutyus és ennek a mellékhatásait veszi észre: megnövekedett étvágy, sok ivás, sok vizeletürítés. A tünetek csak hosszas, ismételt szteroid kezelés miatt szoktak maradandóak lenni, egyetlen injekció még általában nem okoz gondot. Ha nem múlnak a tünetek, akkor kutya endokrinológiában jártas állatorvoshoz kellene vinni, aki az úgynevezett iatrogén Cushing-kórt, vagyis a szteroid tartalmú gyógyszerek által kiváltott mellékvese-kéreg túlműködést tudja kezelni.

Mi a viszkető kutyákból bőrkaparék vizsgálatot is szoktunk végezni, fontos a megfelelő bolha, külső parazita irtás, és a diétás tápálás, ugyanis a táplálékallergiát csak úgy lehet diagnosztizálni és gyógyítani, ha olyan táplálékot kap a kutya kizárólag, amilyet még korábban nem: vagy hypoallergén gyógytápot, vagy rizst/ tört főtt burgonyát, és egy új fehérjét, amely lehet hal (természetesen szálka nélkül), bárány, nyúl, vad. Ha valóban allergia miatt jelentkezett a viszketés, akkor 4-6 hét alatt lehet számítani a tünetek elmúlására. Vannak állatoknál is használható allergia ellenes (antihisztamin tartalmú) gyógyszerek, táplálékkiegészítők (omega3-6 zsírsavakkal), amelyek segítenek a vizsketegség csökkentésében, gyógysamponok, helyi kezelésre használható szeteroidos krémek, szuszpenziók, amelyek esetében nem kell olyan mellékhatásokra számítani, mint az injekciós készítményeknél.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993