Befogadnánk Matyit

2015.10.01.

Kedves Doktornő / Doktorúr! Három kinti-benti cicánk van (2,5 éves, 1 éves és 6 hónapos), akik rendszeresen oltva (FeLV, kombinált, veszettség ellen), ivartalanítva, féreghajtva és bolhamentesítve vannak. A szomszédban volt egy cica, akit egy hónapja kellett elaltatni, mert erős hasi fájdalmai voltak, illetve nagyon be volt sárgulva (bőre, szeme, szája, orra, tappancsa, minden) – de az nem lett megállapítva az altatáskor, hogy biztosan FIP fertőzött volt-e, bár a jelek nagyon erre utaltak (ő nem volt oltva soha). Ez a cica a második szomszédban összehozott egy porontyot, aki most kb. 5 hónapos lehet (apuka kicsinyített hasonmása). Őt az apuka elkezdte átszoktatni oda, ahol ő lakott (tehát a szomszédunkba), sokszor ettek egy tálból, illetve az apa tanítgatta is a kicsi kandúrt. Mivel egy jó hónapja nincs „társasága” a kicsinek, így elkezdett átjárni hozzánk, nagyon összebarátkoztunk, és azon gondolkodunk, hogy jó lenne befogadni (bentre) a kis árvát. Jeleit nem látom, hogy beteg lenne, nem sárga, tappancsai rózsaszínek, a szája is, nem folyik az orra, egészségesnek tűnik. Ha jól tudom, nincs rá biztos módszer, hogy kiderítsük ő is FIP fertőzött lett-e, így viszont bennem van a félsz, hogy mi van akkor, ha az, és a meglévő 3 cicánkat megbetegítjük azzal, ha őt befogadjuk. Ha befogadnánk, természetesen ő is megkapna minden szükséges oltást stb. Kérdésem tehát az lenne, hogy a kicsi befogadása jelentene-e veszélyt a három erős, egészséges cicánkra? Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!
A kiscicát mindenképen meg kellene szűrni a két fertőző macskavírusra, leukózisra és macska AIDS-re. A FIP más dolog, ahogy Ön is említi levelében, nem csak diagnosztizálni nehéz, de szűrni sem igen lehet, mert a Macskák Fertőző Hashártyagyulladását okozó vírus, (angolul Feline Infectious Peritonitis) egy olyan corona vírus, ami nem minden esetben okoz betegséget, teljesen tünetmentes, vagy átmenetileg enyhe hasmenéses tüneteket mutató macskákban is jelen lehet. A fertőzött cicák 5-10%-ában vagy a vírus mutációja miatt. vagy az immunrendszer kóros válasza miatt alakulnak ki a FIP tüneti. Viszont az megfigyelhető, hogy a FelV és FIV fertőzött macskáknál nagyobb eséllyel alakul ki a betegség.

Hatékony oltás sincs ellene, szűrni pedig csak a fent említett coronavírus jelenlétére lehet, ami nem biztosan okoz betegséget.

Sajnos a biológiában semmi sem 100%, nincs garancia rá, hogy a későbbiekben nem lesz valamelyik cicának baja. Viszont arra sincs, hogy lesz, kell egy kis bátorság is az élethez, és az állat-tartáshoz! Ha negatív a FelV-FIV tesztje, bolhairtják, féreghajtják, akkor akár befogadható is lenne. A biztonság kedvéért azért külön tálból etetném, itatnám a cicákat.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993