Nyafi cica.

2015.10.01.

Tisztelt Doktor! A cicám nagyon válogatós, nem eszik rendesen. A nagyobbik gondom azonban az, hogy az orra mindig száraz és vizet soha nem hajlandó inni, csak tejet azt is csak frissen mosott tányérban melegítve és ami megmaradt azt már nem issza meg, ki kell öntenem, hogy frisset melegítsek.(1/2 %-os) Köszönöm.

Kedves Gazdi!
Ha állatorvosa fizikális vizsgálat (a bőr ráncba emelése, a nyálkaháryták szárazsága, a szemek helyeződése) alapján , vagy vérvizsgálattal azt állapította meg, hogy a cica kiszáradt, és esetlegh arra is fény derült, hogy beszűkült a veseműködése, ami nagyon gyakran előfordul idősödő macskáknál, akkor előfordulhat, hogy a bőr alá adott, vagy akár vénásan adott folyadék pótlásra is szükség van egy ideig.

Ha csak Ön aggódik a kiszáradás miatt, akkor el kell mondanom, hogy a macskák orra nem nedves akkor sem, ha megfelelő mennyiségű folyadékhoz jutnak, viszont igen híresek arról, hogy nehéz őket rávenni az ivásra. Ennek egyik oka, hogy nem szeretik az állott vizet, szerintem szívük szerint csak tisztavízű csobogó csermelyekből innának :-). Egyébként macskafelszerelés áruházakbna, webshopokban árulnak is macskaszökőkutat, amivel az idősödő macskák folyadékbevitelét lehet javítani, ami jót tesz a veseműködésnek. Meg lehet próbálni ízesíteni is a vizet, pl.  tonhalat áztatunk bele, majd leszűrjük), esetleg jó minőségű! konzerv tápok etetésével, amelyek 80%-a víz. (Macskák egészséges táplálásáról olvashat még ITT!)

A tej nem innivalónak, hanem inkább ennivalónak számít, aki nem szokott hozzá, annál  a macskánál hasmenést is okozhat, de rossz, beszűkült, károsodott veseműködésű macskáknál jó folyadékpótlás lehet egy ideig, persze macerás, sajnos.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993