Sérvműtét és ivartalanítás

2015.10.01.

Tisztelt Doktor Úr / Nő! Egy fél éves nőstény cica gazdijaként írok Önöknek. A kis csöppségem talált cica, kb. 2 hónapos lehetett, amikor befogadtam. Természetesen rögtön elvittem állatorvoshoz, azóta is rendszeresen viszem különböző oltásokra és ellenőrzésekre. A cicusom már úgy került hozzám, hogy egy aprócska köldöksérve volt. Az állatorvosunk azt tanácsolta, hogy a fél éves oltása után mindenképpen javasolt a műtét. A fél éves oltáson túl vagyunk, a sérve már hatalmas és a doktor szerint már belek is vannak benne, így jövő héten muszáj megműteni. Az orvos szerint érdemes lenne a sérvműtét mellett az ivartalanítást is elvégezni. A kérdésem az lenne, hogy egyszerre a két műtét nem lesz túl megterhelő a kiscicám számára? Nem veszélyes ez? Önök mit gondolnak? Válaszukat előre is köszönöm szépen! Üdvözlettel: Adrienn

Kedves Gazdi!
A nőstény cicák ivartalanítása fél éves korban mindenképpen aktuális, én is biztosan ugyanezt javasoltam volna az állatorvosa helyében, hogy egy altatás során legyen meg a két beavatkozás, hogy ne kelljen még egyszer elaltatni az ivartalanítás miatt.

A sérvműtét, ha a sérv tartalom nincs még kitapadva, igazán nem több, mint a hasfal bevarrása, nem szokott sok időt igénybe venni. Az ivartalanítás műtét is készen van 20-30 perc alatt, maximum, aminek fele a hasüreg megnyitása és összevarrása, amelyre a sérvműtétnél is ugyanúgy szükség van. Egy fiatal, egészséges cicának 40-50 perces altatás nem szokott megterhelő lenni. Természetesen mindez függ attól, hogy milyen módszerrel altatják, intubálva lesz-e és így tudnak-e oxigént, szükség esetén altatógázt adni neki, nincs-e valmilyen rejtett betegsége, hogyan reagál az altatószerekre, melegítik-e a műtét alatt/után, adnak-e közben infúziót, mennyire vannak kitapadva a belek, a sérvkapu miből áll, stb. Szerintem legjobb az operáló orvosra bízni, hogy a műtét, és altatás alatt eldöntse, hogy elvégezhető-e a két műtét egyszerre, és így a legjobb döntést hozza meg az adott pillanatban, a cica érdekében.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993