Mike

2015.10.05.

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr. Mike egy 11 hónapos francia bulldog. Egy ideje azt vettem észre, hogy szagos, rossz levegő jön az orrából ha közel hajolok hozzá. Nem szokott váladékozni neki, de ma egy kis nedvességet letöröltem róla és szó szerint bűzös volt. Mitől lehet ez és mi a tennivaló ellene??

Kedves Gazdi!

A brachycephal,vagyis rövid fejű kutyáknak sok bajuk van az orrüregükkel, a lágyszájpadlásukkal, és sokszor a gégéjükkel, a légcsövükkel is, pont a fejük rövidsége miatt. Az orrüreg a benne lévő képletekkel együtt sokkal rövidebb, összenyomottabb, szinte deformáltabb, mint hosszú orrú társaiké, ezért hajlamosabb lehet a betegségekre is. A bűzös szag gennyesedésre, rothadásra utal,amely származhat az orrüregből, vagy akár a szájüregből is. Előfordulhat,hogy valamilyen idegentest (pl. toklász) bekerült az orrüregbe és rothadásnak indult, esetleg származhat a gyulladás a fogak, foggyökerek zónájából, vagy nagyon ritkán az orrüreg gombás megbetegedéséből, amelyhez általában véres-törmelékes, esetleg gennyes orrfolyás is csatlakozik.

Legelső egy alapos fizikális vizsgálat állatorvosánál, aki bele tud nézni a kutya torkába, szájába, a fogakat és váltódásukat is meg tudja nézni. Ha nem talál semmit, akkor végezhet kiegészítő vizsgálatokat, legcélszerűbb a röntgen vizsgálattal kezdeni, amely alkalmas az orrüreg csontos vázának, a foggyökereknek a vizsgálatára. Az orrüreg mélyebb szakaszának közvetlen vizsgálata nem könnyű, csak speciális felszereléssel, endoszkóppal lehetséges vizsgálni, amely már számos rendelőben elérhető.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993