eltünt cicák

2015.10.09.

Tisztelt Állatorvos Úr/Nő! Tegnap este két eltűnt cicával kapcsolatban tettem fel kérdéseket, de az űrlapon nem töltöttem ki pár pontot, s nem figyeltem,hogy elment -e a kérdés, ma eszembe jutott még valami, s akkor jöttem rá, hogy a tegnapi levelem nem valószínű, hogy elment( eltűnt cicák jeligével) 6 cicánk van, s egy kutyusunk. A cicák Royal Canin Sensitive sterilized tápot kapnak (ivartalanított cicáknak), kevés házi kosztot, kapnak konzervet is. A múlt héten eltűnt kedden éjjel az egyik ivartalanított kandúrunk, ő úgy vettem észre sokat verekedett, az utóbbi időben eléggé agresszív is lett. Nem régiben voltunk vele orvosnál, mert az arcán nagy meggyűlt csomó volt, amit leszívattak, s kapott rá antibiotikumot. Egyszer a füléből is kicakkoztak egy darabot, közel 7 kg volt a súlya, nagyon szép cica. Ő leginkább akkor tartózkodott itt bent, amikor beteg volt, egyébként annyit nyávogott, hogy ki kellett engedni, ő 8 éves . Aztán jött a meglepődés szombat éjjel eltűnt egy másik cicám : 10 éves ivartalanított kandúr szintén. Ő még sosem maradt el egy napra sem, ő fekete-fehér színű, kisebb testalkatú, kb:3-3,5 kg. Arra gondoltam, mivel a városban bornapok voltak, nagy hangzavar kíséretében, a város központban lakunk, s a hang nálunk nagyon érződött. Gyerekeim este nem hívták be, s kora reggel hiába hívtam, nem jött. Körbe jártam a szomszédokat nem lett-e bezárva, el nem üthették, úgy gondolom, mert itt az úton, s a szomszédban sem találtuk meg. Nagyon félénk volt, de hozzám nagyon ragaszkodott, ő kedveskedett a legjobban, ahogy leültem már jött hízelegni. Kutyák vannak a környéken, de úgy gondolom ennyi idős cica talán tudja, hogy hová nem lehet bemenni. Arra is gondoltam, mivel ivartalanítva voltak, nem-e húgykövesség lehetett a probléma? Szükségleteiket kint végezték el, nem vettem soha észre, hogy nehezen pisiltek volna, talán az meg fájdalmat okozott volna nekik, s úgy gondolom, amikor az ölelme ült, azt észre kellett volna vennem. Na meg egy hét leforgása alatt mindkettőnek? Vannak nyestek a környékünkön ,s már patkányt is találtunk, nem tudom az meg tudja ölni a cicát, s elhurcolná? Nagyon el vagyok keseredve, teljesen tanácstalan vagyok, mert, főleg a második cica, aki alig-alig ment el, mi történhetett vele? A bornapok miatt lépésről-lépésre kocsikkal volt tele az utca. Elvihették, elmenekült a hangzavartól? Olvastam sok helyen, hogy van olyan eset, hogy hosszú idő után is előkerül, ha csak nem érte komoly baj. Ha elvitték, nagyon messziről is visszajöhet? Ő egy kisebb, vékonyabb cica. Nagyon megvisel, hogy nem kerültek elő, a többi cica is keresi, a kutyámmal jártuk a kertet, a környéket, s mondtam neki keresd az Ördit, s úgy vettem észre, ahol érezte a szagát, ott nagyon szimatolt. Minden nap járom a környéket, s hívogatom, nem tudom ez hoz-e valamit ? Önöknek nagyon nagy tapasztalatuk van az állatok terén, gondoltam meg kérdezem Önöket, mit tartanak az eltűnés hátterében? Előre is köszönöm a válaszukat, egy nagyon elkeseredett Cica gazda

Kedves Gazdi!
Valóban nem érkezett be tgenapi levele, jó hogy újra írt. Nagyon együttérzek, megértem elkeseredését, az én saját macskám is így tűnt el, hetekig kerestem, jártam a környéket…

Az a tapasztalatunk, hogy a beteg cicák hazamennek segítségért a gazdájukhoz, amint tehetik, és valóban igaz, hogy hosszabb idő után is előkerülnek, ha önszántukon kívül eltévednek, megsebesülnek, bezáródnak, stb. A nagy felfordulás, sok autó, sok idegen ijesztő és veszélyes a macskákra nézve, érdemes ilyenkor elővigyázatosságból bent tartani őket, ez persze már Önön nem segít, tudom.

A nyest, a patkány nem eszik macskát, nem is veszélyes rájuk, legfeljebb fordítva, a 7 kg-os kandúrral szemben semmi esélye egyiknak sem. A patkányirtó szerek, ezekkel mérgezett patkányok annál inkább veszélyesek, de az ezekkel való mérgezés lassú hatású, vérzékenységet okoz,  nem gyorsan ölő méreg, ezért ettől akár haza is tudnának jönni.

Érdemes lenne fényképpel kiplakátolni a környéküket, és internetes keresőoldalakra is feltenni, facebookos segítséget kérni olyantól, aki az Ön környékén lakik, hogy a városban lakó ismerősei között osszák meg a képeket. Nagyon drukkolok, hogy meglegyenek!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993