Külföldi utazás oltásokkal.

2015.10.13.

Tiszteletem. Külföldre szeretnék hozni egy 3 hónapos Westie kutyust. Ezt a kutyust most fogadom örökbe, és sajnos az előző gazdi nem adott meg neki minden oltást. 1 Parvo oltása van a kutyusnak. Én szeretném külföldre repülővel utaztatni a kutyust November 12-én. Az örökbeadó szerint, ha adunk neki egy kombinált oltást és a veszettség ellenit akkor utazhat. Nekem vannak Bichon kutyusaim és ők sokkal több oltást kaptak. A kérdésem, hogy elég, ha most kombinálttal és veszettség ellenivel oltatom? Ennyi most elég a szállításhoz? És itt külföldön aztán megkapná, ami esetleg elmaradt. Ezt így lehet? Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszát.

Kedves Gazdi!
Nem mindegy, hogy milyen ország az a “külföld”, mert ugyanolyan szabályozások vonatkoznak az egyes országokra. Az EU-n belül sem mindenhol egyeznek a szabályok, mindenhol az adott ország betegségekkel való fertőzöttségétől, vagy mentességétől függ, hogy mit várnak el. Pl. az Egyesült Királyság területén igen komolyan veszik az Echinococcosis, egy súlyos megbetegedést okozó galandféreg elleni kezelést. Az is különbözik országonként, hogy beengednek-e a területükre 15! hetesnél fiatalabb kutyát.  Általánosságban elmondható, hogy a 3 hónapos kort betöltött kutyák esetében kötelező a veszettség elleni oltás, ami viszont csak 21 nap múlva lesz érvényes (eztért a 15 hetes életkor), mert ennyi idő kell a védettség kialakulásához. Az EU országaiba mindenhová csak érvényes állatútlevéllel,  veszettség elleni oltással, féreghajtva lehet belépni, máshová ez nem érvényes, hatósági igazolás kell.

A különböző, emberre veszélytelen kutyabetegségek (Parvo vírusos hasmenés, Rubarth-kór, Kutya parainfluenza, stb) elleni védelem sehol sem kötelező, csak az embereket is fertőző betegségek, zoonózisok ellen írnak elő védelmet. A kombinált, kutyabetegségek ellen adott injekciók a gazdi és kedvence érdekében ajánlatosak.

Legjobb, ha az adott ország Nagykövetségén kér felvilágosítást, írásban, és ellátogat a Magyar Állatorvosi Kamara petpassport nevű oldalára, ahol igyekeznek aktuális információkkal szolgálni, illetve a mi honlapunkon is talál összefoglalót.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993