kutya táplálása

2015.10.26.

Tisztelt doktor úr\no nekem a kutya helyes etetesevel kapcsolatban lenne szuksegem tanácsra, mert jelen pillanatban eleg tanacstalan vagyok. Az egyik kiskutyam az 2 honapja halt meg sajnos, mert tele volt daganattal, 6 es fel eves volt. A masik kiskutyam most masfel eves, es amig élt a masik addig konzerves kutyákáját kaptak, es szaraz tapot, de mióta meghalt a kutyus, azóta nem vettem 1 darab konzervet sem, akkor olvastam csak rola milyen karos, es a kutya betegsegek is azóta vannak, mióta lehet kapni a kutyatapokat. A szaraz eledelt is lecsereltem egy eleg drágára, ami gabonamentes, es csak termeszetes dolgokat tartalmaz, 60 %ban hus a tobbi zoldseg gyumolcs. Nem tudom ez jo-e vagy ez is lehet karos, es azt hallottam a hazikoszt a legjobb a kutyának, szoktam is fozni neki, barnarizsbol, daralthusbol, de ha zoldseget rakok bele, akkor hozza sem nyúl. Nem eszi meg se a gyümölcsöt se a zoldseget. Viszont a tul sok feherje fogyasztas is betegséghez vezethet nem?? Ezert vagyok összezavarodva, hiszen a premium tapok 60,70 % a hus vagyis feherje. Azon kivul szeretnem megkerdezni, mit gondol a raw táplálkozásról, miszerint a husokat es csontokat nyersen adjuk a kutyának, hiszen az o emesztorendszeruk erre fejlodott ki, es ezert nagyon ellenallo a szervezetuk a bakteriumok ellen. Állitolag ahhoz, hogy megvaltozzon, és átáljon az emesztorendszeruk arra, amit mostanság etetnek a kutyákkal, tobb 100 ev is kell, és a tapokkal tényleg csak megbetegítjük oket. Én adtam neki nyers csirke es marha hust is es nagyon izlett neki. Azonkivul pedig nem lesz tole fogkovesedes sem, es semmilyen fogproblema. szoval azt szeretnem tudni, bizhatok-e a premium tapokban,vagy inkabb jobb a hazikoszt, es nem art e a sok feherje fogyasztas hosszu tavon? Valamint meg egy kerdesem lenne, szeretnenk uj kiskutyát hozni a csaladba, hogy ne legyen egyedul a jelenlegi kutyus, egy west highland terriert, es azt hallottam hogy ennel a fajtanal elofordul súlyos borproblema, allergia. Igaz ez?Tényleg nagyon kenyes fajta? És miután elhozom a kiskutyát, átvalthatok-e egy jobb tapra nala fokozatosan vagy inkabb ugyan azt kapja amit megszokott 1 eves koraig? Nem viseli meg, ha mas tapot kap, mint amit megszokott? Valaszat elore is koszonom!

Kedves Gazdi!

Részvétem a kutyus miatt.

Az egészséges etetés terén megoszlanak a vélemények az állatorvostársadalomban és a tenyésztők között is. A legújabb trend a nyers etetés, vannak tenyésztők, akik saját nyulakat tartanak és ezek ledarált húsával maguk látják el az általuk tenyésztett kutyák gazdáit. Vannak állatorvosok is, akik a nyers etetés mellett voksolnak. Van, aki csak csontos húst ad, mások zöldségeket is, de a legtöbb állatorvos még ma is úgy tudja, hogy csak főve adjunk kutyának, macskának húst. Van aki szerint a 2 hetes fagyasztás után a baromfi, marha etethető nyersen is, mások feleslegesnek tartják a fagyasztást. Ami biztos, hogy sertést hús nyersen nem szabad adni.

Ha már tápot ad az ember, akkor az lehetőleg legyen jóminőségű, de rengeteg kutya-macska él hosszú, boldog, egészséges életet az olcsó bolti tápokon élve, nem értek egyet azzal, hogy azóta van kutya betegség, mióta tápok vannak. A kutyák bélflórája, a belükben élő rengeteg bélbaktérium igen érzékeny, ezért nem szabad hirtelen, egyik napról a másikra váltani. Ez azonban nem azt jelent, hogy a kölyökkorban elkezdett tápot kell életük végéig adni, a tápváltást nyugodtan meg lehet ejteni, ami fontos, az a fokozatosság: a régi táphoz egy kis újat kell keverni, majd 1 hét alatt egyre növelni az új táp mennyiségét.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993