Dagi cica

2015.10.26.

Jó Napot! Van egy éves kandúr Sziámi cicám,aki sajnos túlsúyos kicsit. Azt szeretném ha fogyna ezt hogyan érhetem el tudna valami tanácsot adni? Napi 2x kap enni de ha üres a tálja addig nyávog, míg nem adok neki így mindig van előtte konzerv vagy táp. Keveset játszik, hamar kifullad. Hogyan tudok rajta segíteni?

Kedves Gazdi!

Nagyon sok macskatartó küzd ilyen problémával. A macskáknak alapvetően keveset esznek, sokszor: jó, ha egész nap előttük van a jóminőségű, állati fehérjében és zsírban gazdag szuper prémium táp. A tápokon mindig van ajánlás, hogy milyen testalaktú macskának mennyit kell naponta adni, ezt célszerű betartani. Vannak rostokban gazdag, diétás tápok, ezeket is jó eredménnyel lehet használni. A macskák táplálkozásáról, táplálásáról olvashat ITT!

A bolti konzervek, alutasakos tápok sajnos igen rosszminőségűek, macskák számára nagyon nehezen emészthető állati fehérjéket, rengeteg ízfokozót, adalékot, hozzáadott cukrot tartalmaznak, és így nagyon hízlalnak, ezeket legjobb lenne teljesen elhagyni, ha lehet fokozatosan. A benti cicák igen hálásak a jó macskafűért, amit rágcsálhatnak, ez lehet bolti, kifejezetten erre a célra ültett, vagy biobúzából mi is ültethetünk nekik.

Azt szoktam mondani a gazdiknak, hogy a nyávogástól, kuyerálástól egyik cica sem hízik, ezt pár napig el kell viselni, a macskák igen okos állatok, ha napokig eredménytelen a viselkedésük, akkor leszoknak róla.

Arra nagyon oda kell figyelni, hogy ne éhezzen az elhízott macska, mert a májuk teljesen tönkremegy, elzsírosodik, ha bármilyen betegség, vagy számukra nem megfelelő táp miatt pár napig nem esznek, erre oda kell figyelni. Ha tápot váltanak, akkor lassan fokozatosan keverjék az újat a régihez, esetleg sült (nem égett!) állati zsírral ízesíthetik egy ideig az új tápot, hogy finomabb legyen.

Végezetül érdemes lenne egy alap kivizsgálást megejteni állatorvosuknál, hogy kiderüljön nincs-e valamilyen rejtett betegség, probléma, ami súlyosbítja az elhízást okozta problémákat.

Sok sikert!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993