allergia

2015.10.26.

Jo napot! A gondjaink kb 1 eve kezdődtek. Van egy 2 eves kinai kopasz kisfiu kutyusunk. Eleinte elkezdte a labat majd mindenet piszkalni, bepirosodott a bőre. Elvittuk allatorvoshoz ahol borkaparekvetel utan kiderult, hogy bakterialis fertőzes antibiotikummal kezelték. Miutan 2.5 honap utan nem volt eredmenyes valtozas, kapott steroidot es kalciumot ra 2-3 napra megszuntek a tunetek. Mostanra kiderult, hogy allergia, azota a kutyus reggel este kap negyed atarax tablettat es 1ml kalciumot. Kapott predisolon kurat is ( 4 napig 1, 4 napig fel, majd 4 napig negyed tabletta) ennek sajnos voltak mellekhatasai: fokozott vizeles stb. Azota ha a tunetei erosodnek par napig, kap napi negyed perdisolont es rendbe is jon ( nincs mellékhatás). Kozben az allatorvos kozolte, hogy ez nem egeszseges, ha ezt kapja. Csinaltassunk allergia vizsgalatot! Az a problemam, hogy igy is a sok talalgatassal mar rengeteg penztol megszabaditottak es ennel a vizsgalatnal is sokszor hasznalta az orvos a lehet szot, semmi se biztos. Kerdesem, hogy tenyleg muszáj megcsinaltatni vagy ez a gyogyszeres megoldas maradhat, mennyire káros neki ilyen kis mennyisegben?? Köszönettel: Ódor Zoltán

Kedves Gazdi!

A kínai kopaszkutyák még az átlagnál is érzékenyebb bőrűek, az allergiás hajlam is gyakori náluk. Valóban nem a legegészségesebb a hosszútávú prednisolon, a mellékpajzsmirigy működését megzavarhatja, amitől Cushing-kór alakulhat ki, ráadásul májkárosító is. Persze előfordulhat, hogy ilyen kis mennyiségben nem fog gondot okozni, sajnos ezt előre nem lehet tudni, sem megjósolni, van aki érzékenyebb rá, van, aki nem.

Az allergiás hajlam kivizsgálása nem könnyű, azért sok a “lehet”. A táplálékallergiák csak speciális, úgynevezett hypoallergén diétával szűrhetőek ki, amit minimum 6 hétig kell etetni ahhoz, hogy valódi eredményt lehessen elérni. De sajnos nem csak táplálékra, tápösszetevőre lehet allergiásnak lenni, hanem bármire a környezetünkben: takaróra, öblítőre, samponra, etetőtálra, pollenekre, poratkára, stb.

Allergia tesztet akkor végzünk rendelőnkben, ha a gazdi szeretne oki, allergia ellenes kezelést, úgynevezett allergén-specifikus immunterápiát, vagy más néven hiposzezibilizálást, amely során az allergént tartalmazó oldatot injektálunk több hónapon keresztül, és az immunrendszer hozzászokik a korábban allergiát kiváltó ingerhez, ez sem olcsó eljárás sajnos. Ha nem szeretnénk ilyet, akkor marad a tüneti kezelés: viszketegséget csillapító samponok, krémek, atarax, vagy más antihisztaminok és esetleg a nyomozás, hátha ki tudják iktatni az allergént.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993