Mimi

2015.10.26.

Tisztelt Doktor Úr! Egy éves macskámnak gyakran van hasmenése. Szinte teljesen szobacica, naponta maximum 1-2 órát tartózkodik kint. Havonta, kéthavonta jelentkezik nála a hasmenés. Ilyenkor mindig elviszem orvoshoz, aki injekciót szokott adni (sajnos nem tudom, milyet) és 5 napos Stomorgyl kúrát rendel+ Gastroferm cat port. Ettől rendbe is szokott jönni, de nem hiszem, hogy jót tesz neki a gyakori gyógyszerezés. Egyébként a hasa mindig puha és minden normális, a bélsárvizsgálat sem mutatott semmi kórosat, rendszeresen kap féregtelenítőt is. A Doktornő szerint ha valami stresszhatás éri, arra is reagálhat ilyen tünettel. Nem levert, semmi egyéb baja nincs, szépen fejlődik (egy éves és majdnem 4,5 kg), csak ez a gyakori hasmenés aggaszt. Prémium minőségű tápot kap, jó az étvágya is. Úgy gondolom, hogy nem szeretném a továbbiakban antibiotikummal tömni, ha nem muszáj, én magam sem rohanok orvoshoz és szedek marokszám gyógyszert hasonló problémával. Az volna a kérdésem, hogy Ön szerint milyen hasfogót adhatnék neki, amivel nem teszek kárt benne, de segítene ilyen esetben? Olyanra gondolok, mint a smecta por, csak állatoknak való. Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Gazdi!

Ha a normál bélsár vizsgálat nem mutat eltérést, mert féregpete nincs benne, akkor érdemes más parazitákra, pl. Giardiózisra, Cryptosporidiózisra, Trichomonasre is tesztelni, mert ezek is okoznak visszatérő hasmenéses tüneteket.

Másik ok, amely hasmenéses tüneteket okoz, az a táplálék, látom az adatlapból, hogy a cica kész tápot eszik. Ha ez nem szuperprémium táp, hanem valamilyen bolti táp, akkor érdemes lenne azt is lecserélni jóminőségű, lehetőg hypoallergén tápra, mert a táplálékallergia, táplálék érzékenység is okozhat hasmenést, ráadásul a bolti tápok nagy szénhidrát tartalama is kedvez a kórokozók elszaporodásának.

Lehet toxinmegkötésre, hasmenés megkötésére használni a Montmorillonite oldatot, a szétablettát (napi 1-2 tablettát) , bolus adstrinens tablettát (1/3 tabletta/nap) is, de legjobb lenne a valódi okra rájönni!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993