Ági

2015.10.29.

Tisztelt Doktor Úr! Vasárnap anya egy kirándulásról hazahozott egy kb. fél éves kiscicát, akit az erdőben talált, megtalálta a gazdáját a közeli faluban, de az nekünk adta. Véleményem szerint nincsen oltva. Tegnap este kullancsot találtam a füle tövében, ami ma reggelre eltűnt. Nagy volt, tehát szerintem már magától leesett. Váratlanul ért amikor megtaláltuk benne, mert előtte nem volt látható… Nem mutat tüneteket, de azért félek, hogy komolyabb baja is lehet belőle, elkapott valamit. Anyám nem hajlandó elvinni állatorvoshoz, azt mondja hülyeség ilyenért, meg hogy drága, ő még sosem vitt régebben állatát ezért oda. Érdekelne, mennyibe kerülne a vizsgálat, vagy szükséges e állatorvoshoz fordulni? Holnap fogjuk megfürdetni és nyakörvet tenni rá kullancs ellen. [Ez nem tudom számít-e valamit]. Előre is nagyon szépen köszönöm válaszát!

Kedves Gazdi!

Szerencsére a cicák nem kapnak el súlyos betegséget kullncsoktól, mint például a kutyák vagy az emberek., ezért nem olyan vészes a helyzet. Csak egyéb vírusos betegségek együttes fertőzésekor, hosszú lappangás után szokott gondot okozni az a kórokozó, amelyet a macskák kullancsoktól elkaphatnak. (Kullancs által terjesztett betegségekről bővebben olvashat, ha IDE KATTINT!) A féreghajtás, bolhairtás viszont az egész család érdeke, mert a bolhák olyan galandférgekkel fertőzhetik a macskákat, amelyek emberekbe is bejuthatnak nagyon szerencsétlen esetben, erről bővebben olvashat, ha IDE KATTINT!

A macska oltások csökkentik a fertőző betegségek előfordulásának az esélyét, ezért érdemes beadatni őket, ezek ára rendelőnként, állatorvosonként változnak, 5-10 ezer ft. között mozognak, legalábbis Budapesten. A vizsgálati díjak is eltérőek, nálunk például 2200ft.

Ha megenged egy kis példabeszédet: Igaza van az édesanyjának, régebben, akár 15-20 évvel ezelőtt is egészen más volt a helyzet a kedvenc állatok gyíógyítása, tartása terén. A kijáró cicák 1-2 évente teljesen lecserélődtek, mert vagy elütötte őket az autó, vagy megbetegedtek és senki sem igazán foglalkozott velük. De ez nagyon hasonlít arra, hogy a század elején senki sem gondolt arra, hogy egy szülés miatt bárkinek is kórházba kellene mennie, viszont cserébe arra is fel voltak készülve, hogy sokan belehaltak a szülésbe, nagy volt a csecsermő halandóság, a gyerek közül is kevesen érték meg a felnőtt kort, stb. Ilyen “fogyóeszköz” volt korábban a kutya-macska is a ház körül is.

Ma azonban már máshogyan állunk a betegségekhez, a gyógyításhoz nemcsak az emberek, de a kedvencként tartott háziállatoknál is, ezért már nagyon sokan a kijáró macskákat is ivartalaníttatják, rendszeresen, évente oltatják, féreghajtót adnak nekik 3 havonta és kezeletetik őket, ha megbetegszenek.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993