katalin

2015.11.13.

Tisztelt Dr nő/Dr úr! Nagyon meg örültem, mikor rá találtam, az Önök honlapjára, mert tanácstalan vagyunk, hogy mit tegyünk a kis yorki kutyusunkal. Állandan vakarózik, és sebes a hónaljánál, és a két combjánál kivülről. annyira ki harapdálja, a combját, a hónalját, meg ki kaparja véresre. Hallottam, hogy van kutyusknak is vérvétel, amiből meg tudják állapítani, hogy mire lehet allergiás. Nagyon várom válaszukat, hogy mennyibe kerül egy ilyen vizsgálat, mert már mi is szenvedünk szegény kutyusunk állapota miatt. A kutyusunk, 3,5 éves. Válaszukat nagyon köszönöm. Tisztelettel: Katalin

Kedves Gazdi!

Első lépés (ha még nem történt meg) a bőrkaparék vizsgálat lenne egy viszkető, vakarózó kutyus esetében, amiből kiderül, hogy van-e parazita, gomba, baktérium, amely okozója, komplikálója lehet a tüneteinek. Mindezek mellett nagyon fontos lenne már most elkezdeni egy hypoallergén diétát, amely olyan összetevőkből áll, amelyet korábban nem fogyasztott és /vagy általában nem allergizálnak. Fokozatos áttérés a mostani kosztról a rizs, vagy főtt tört krumpli+nyúl/hal/vad táplálékra, vagy egy jó minőségű hypoallergén tápra (pl. Royal Canin, Eukanuba, Hill’s, Trovet). A hypoallergén táp etetése az egyetlen módszer, amivel a táplálék allergia biztosan kiszűrhető, de a viszketés csökkenéséhez legalább 4-6-8 hétig kell kizárólagosan etetni, vagyis egyetlen falat, morzsa egyebet sem szabad kapnia, sem emberi ételt, sem jutalomfalatot! Ez igen nagy elkötelezettséget igényel, de megéri.

A vérből vizsgált allergének nagyon jól hangzanak, de sajnos az a tapasztalat, az irodalmi adat, hogy kevéssé megbízhatóak állatoknál. Akkor van értelme megcsinálni az allergia tesztet, ha utána úgynevezett hyposzenzibilizálást szeretne a gazdi. Ilyenkor a vérből vizsgált allergének, (főleg pollenek, belélegzett anyagok, amelyek esetében nem lehetséges az elkerülés), összeállít a labor egy oldat sort, amelyet hetente-kéthetente egyre nagyobb koncentrációban adunk be a kutyusnak. Ez a kezelés évekig, de néha az állat élete végéig tart, és igen költséges. Mégis sokan választják ezt a megoldást. Természetesen akkor is lehet végezni az allergia tesztet, ha a gazdi kíváncsi, mi okozza a tüneteket és erre szívesen áldoz is.

Addig is, a bőrkaparék vizsgálat alapján kiválasztott antibiotikum, helyi vagy szájon át is szedett gomba ellenes szer, esszenciális zsársavakat tartalamazó táplálékkiegészítők, bőrnyugtató, fertőtlenítő, hidratáló hypoallergén gyógysamponok, allergia ellenes szerek (antihisztaminok, súlyos és indokolt ersetben akár glükokortikoidok) is segíthetnek a tünetek enyhítésében.

További hazsnos információkat olvashat a kutyák allergiájával kapcsolatban, ha IDE KATTINT!

Rendelőnkben egy vérvizsgálat, amelyből allergéneket nézünk 30.000 ezer forintba kerül, a bőrkaparék vizsgálat 8000 forint, viszont híposzenzibilizáló oldat készítéséhez bőrgyógyászati szakrendelésre szoktuk irányítani betegeinket (Dr. Tarpataki Noémihez)

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993