Blondi

2015.11.13.

Üdvözlöm Doktor Úr/Nő! Van egy 7 éves németjuhász kan kutyánk. Májusban azt vettük észre, hogy az orra szétrepedezik. Akkor kapott gyógyszeres kezelést-Phen-Pred 50 mg tablettát 20 szemet. 3 hete újra csúnya lett az orra, ismét gyógyszereztük. Múlthéten lejárta kúra. Most hétfő este ömlött az orrából a vér. Allatorvosunk ma adott neki 2 injekciót, ami 6-7 napig hatásos. Vérvizsgálatra van szükség, mert hogy autoimmun betegsége van és szükséges a szteroidos kezelése. Szeretném az önök véleményét is. Mire számíthatunk blondi állapotában? Nagyon vérzett szegény. Meggyogyulhat? Előre is köszönöm válaszukat.

Kedves Gazdi!
Gyanítom, hogy discoid lupus erythematózus a diagnózis, amely az embereknél is ismert szisztémás lupus egyik helyi megjelenése. A diagnózisról szövettani vizsgálattal lehet meggyőződni, amelyhez nem egyszerű a mintanyerés egy kirepedezett, vérzkeny orrtükörből. Ha valóban erről van szó, akkor sajnos a teljes gyógyulás nem lehetséges, csak a tüneti kezelés, amely egy életen át tart.

Sajnos sokszor igen magas adagban kell szediük az érintett kutyáknak az immunmoduláló szereket, (glükokortikoid, vagyis szetroid tartalmú gyógyszereket, esetleg tetraciklin+niacinamid kombinációt, esetleg ciklosporin tartalmú gyógyszert) vagy kapniuk ilyen hosszabb hatású injekciókat, mint az Önök esetében is.

Sajnos a hosszú távú szteroid kezelés károsíthatja a májat, vesét, felborítja a hormonháztartást, ezért kel kell próbálni helyileg is kezelni a kutyust: nedvesíten hidratáló, hámosító krémekkel, esetleg immunmoduláns tartalmú krémmel (pl. 1%-os Protopic kenőcs, amely egy immunmoduláns szert, tacrolimust tartalmaz). Persze a kezelés nem könnyű, hiszen minden normális kutya igykeszik azonnal lenyalni azt, ami az orrára kerül, és a folytonos nyalogatás tovább szárítja az érzékeny, vérzékeny, repedezett bőrt… Talán evés közben lehetne kenegetni, mikor mással an elfoglalva? Vagy egy időre bekötni a száját, hogy hatni tudjanak a krémek?

Sok kitartást és sikert kívánok Önnek és állatorvosának!

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993