schnauzer

2015.11.17.

Tisztelt Doktor Nő/Úr! Van egy másfél éves fekete óriás schnauzer ivartalanított szuka kutyám, már több hónapja elkezdett a nyaka hátsó részén és kissé a feje tetején világosodni a szőre. Mára már egészen világos szürke a nyakán! Trimmelve és nyírva volt a nyár elején, így annyira nem volt látványos, de most, hogy már elég hosszú a szőre igen csak zavaró, nem csak esztétikai szempontból de tapintásra is, elég zsíros a szőre az adott helyeken! Pár alkalommal fürdetve volt a nyáron, ekkor javult a helyzet kissé, de most a hideg idő miatt nem tudom megfürdetni, a mérete miatt a lakásban nem is próbálkoznék vele. Állatorvoshoz még nem jutottam el vele, viszont olvastam több szakirodalmat és az egyikben találtam egy utalást ami esetlegesen az én kutyám problémája is lehet. Ez a Seborrhoea, ami a könyv szerint okozhatja a szőr szürkülését a túlzott faggyúmirigy túlműködés miatt. Nem tudom, hogy ráhibáztam-e, vagy esetleg más probléma áll a háttérben, ebben kérném a segítséget! Előre is köszönettel!

Kedves Gazdi!
A seborrhoea nem annyira egy betegség, mint inkább egy tünet neve, mikoris a faggyúmirigyek valamilyen okból nem működnek megfelelően: vagy alulműködnek, és így a bőr száraz, korpázó (seborrhoea sicca) vagy túlműködnek és a bőr-szőr olajon tapintatú, zsírossá válik (seborrhoea oleosa).

Ha nem tudjuk, mi okozza, illetve születéstől fogva megvan, akkor  nevezhetjük idiopathicus, vagy veleszülettt seborrhoea-nak, de sokszor a kiváltó vagy súlyosbító tényezők között vannak paraziták, baktériumok, gombák, allergiás háttér, vagy hormonális okok. Ennek felderítésére először bőrkaparék vizsgálat, speciális hypoallergén, a táplálék allergiát felderítő diéta, hormonális kivizsgálás, sőt, a legbiztosabb diagnózishoz bőrbiopsziás vizsgálat lenne szükséges.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993