oltásprogram

2015.11.17.

Tisztelt Doktor úr/nő! Francia bulldog kölyköm oltásprogramjával kapcsolatban szeretném kikérni véleményét. A kicsi tegnap lett 12 hetes, ma pedig megkapta a soron következő kombinált oltását. Az állatorvos 4 hét múlva még vár minket veszettség elleni oltásra, de azt mondta, hogy ezen kívül a szükséges immunitása már kialakult, és arra bíztatott, hogy mostantól már nyugodtan kezdjem el a szabadban sétáltatást. Bevallom, kicsit elbizonytalanodtam, mivel bárhol néztem utána az oltásprogram menetének, eddig mindenütt azt találtam, hogy 14 hetesen is kapnak a kölykök egy kombinált oltást, és ezután minimum 1 héttel lehet először utcára vinni a kicsit. Nyilván eszemben sincs megkérdőjelezni az állatorvos hozzáértését, csupán attól tartok, hogy némi félreértés lehet a dolog mögött. A kölyök egy szlovák kennelből való, és ott kapta meg 6 hetesen az első oltását, ami Eurican DHPPi2 volt (a leptospirosis elleni komponens nélkül). Külhoni lévén, a kölyöknek oltási könyv helyett útlevele van, és ebbe került bevezetésre az oltás. Nem tudom, hogy az oltási könyvben is így volna-e, de itt az oltás matricája mellé két dátum kerül, a beadás dátuma, és a következő esedékes oltás dátuma. Azóta Magyarországon még két oltást kapott (9 és 12 hetesen), mindkettő Novibac DHPPi + Novibac Lepto. Miután eljöttünk az orvostól, észrevettem, hogy a két oltás matricáit egy rubrikába ragasztották, és melléjük a két beadási dátum került. Felmerült bennem a kérdés, hogy esetleg nem értette-e félre az állatorvos a szlovák bejegyzést, és hitte azt, hogy a kölyök két oltást kapott meg ott, egyet-egyet a matrica mellett szereplő dátumokon. Első-kölykös gazdiként sajnos nincs nagy tapasztalatom az oltások terén, így könnyen lehet, hogy tévedek, és persze nem szeretném megsérteni az állatorvost se, aki nagyon határozottan állította, hogy a veszettség elleni oltás után legközelebb csak 6 hónaposan kell majd oltani a kicsit. Ugyanakkor mégsem hagy nyugodni a dolog, és nagyon örülnék egy másodvéleménynek. Ezen okból szeretném megkérdezni, hogy Ön is egyetért-e azzal, hogy a fent leírt három oltással már elértük a szükséges immunitást, és a veszettség elleni oltáson kívül mindent megkaptunk, amit 6 hónapos korig kell. Előre is köszönöm szíves válaszát. Tisztelettel, Z. Éva

Kedves Gazdi!

Csatolom a Nobivac DHPPiL vakcina használati utasítását, amelyben Ön is elolvashatja, hogy a MSD gyártó cég ajánlása szerint a 8 hetes kor után kezdett vakcinázáskor elegendő 2 oltás a megfelelő védettség kialakulásához.

Az egyetlen dolog, ami nem szabályosan történt, az az Eurican vakcina beadása, ugyanis annak a használati utasításában az áll, hogy 7 hetes kortól vakcinázhatóak vele a kölykök. Ez az immunitás szempontjából lényegtelen, mert önmagában a két Nobivac DHPPiL vakcina is elegendő, a gyártó ajánlása szerint. Az MSD (A Nobivac vakcinák gyártója) a második oltás beadása után 3 héttel ajánlja, hogy kutyaközösségbe, utcára menjen, ekkorra alakul ki a biztos védelem.

Küölönböző rendelők, állatorvosok oltási sora különböző lehet, sok minden befolyásolhaja: az adott vakcina, adott környék fertőzöttsége, adott állat immunstátusza, az anyakutya oltásai, a beadás időpontja, tartásmód, stb. Ezért is lehet, hogy az ismerősök és azok ismerőseinek állatorvosa máshogyan olt, másmilyen oltási sort ajánl.

Remélem sok örömük telik majd a kiskutyában!

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993