Morgoly

2015.12.09.

Kedves Hölgyem, Uram! A tanácsukat szeretném kérni a védőoltásokkal kapcsolatban. Van 2 cicám, akik felnőtt korukban kerültek hozzám és tudomásom szerint sohasem voltak beoltva. Mindkettő kijáró cica és mindkettő ivartalanítva van. A környéken, ahol lakunk, bizony rókák is előfordulnak és arra gondoltunk, hogy legalább veszettség ellen be kellene oltani a cicákat. Az állatorvosi rendelőben, ahova fordultunk kombinált oltást is ajánlottak, ami nemcsak a veszettség, hanem más macskabetegségek ellen is védelmet nyújtana. Tudom, hogy az egyéb oltások beadását már kölyökkorban el szokták kezdeni, de mivel ezek a cicák felnőtt korukban kerültek hozzánk, így ezzel egy kicsit elkéstünk. Kérdezném, hogy ezeket az egyéb oltásokat felnőtt korban is érdemes beadatni? Eddig ahány helyen kérdeztem, annyiféle választ kaptam: 1. most már nem érdemes; 2. persze, bármikor elkezdhető, csak ajánlatos előtte tesztet végeztetni, hogy nem fertőzött-e már a cica az adott betegséggel; 3. bármikor adható, teszt sem szükséges. Önök mit ajánlanak? Árnyalja a kérdést még egy aggasztó dolog: kb. egy éve pusztult el a harmadik cicánk, mint kiderült macska AIDS-ben. Ez a 2 megmaradt cica egyelőre jól van, nincsenek tüneteik. Azt, hogy ők fertőződtek-e vagy sem, jelenleg nem tudják megmondani, mivel a teszt csak az akut betegséget képes kimutatni. Tudom, hogy az AIDS ellen nincs védőoltás, és azt is, hogy ez a betegség épp az immunrendszert támadja. Kérdezném, hogy a “talán AIDS-fertőzött” cicáknak lehet-e/szabad-e egyáltalán, bármilyen védőoltást adni? Nem szeretnék nekik többet ártani, mint használni. Válaszukat előre is köszönöm.

Kedves Gazdi

Nálunk azt ajánlanánk, hogy mégis teszteljük le a cicákat macska AIDs és Leukózisra, bár valóban kevésbé megbízható a teszt, ha nincsenek tünetei a cicának. Mégis, nagyon mást nem tudunk tenni, mint ezt, majd ha negítv az eredmény, akkor beoltjuk őket. Az “alap” macskaoltás (pl. Nobivac Tricat) két féle macskanátha vírus ellen és egy panleukopenia nevű betegség ellen véd, amelyek legsúlyosabb tüneteket főleg fiatal korban okoznak, de nem zárható ki az idősebbek megbetegedése sem. A macska leukózis viszont minden életkorban okozhat betegséget, így ha negatív a teszt, akkor mindenképpen célszerű lenne ezzel is beoltani a cicákat.

Sajnos egyik oltás sem adhat tökéletes védelmet, és nehéz ilyen helyzetekben mit mondani, de ha nem oltunk, akkor viszont az esélyt sem adjuk meg a védelem kialakulására.  Az oltások mellett fontos a rendszeres féreghajtás (3 havonta) és a bolhairtás is.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993