westie allergia

2015.12.10.

Udvozlom onoket! Ma kaptam valaszt elozo levelemre, amiben egy westie kiskutyarol irtam, hogy allandoan vakarozik es mennyi idosen lehet kivizsgaltatni az allergiat. Eloszor is szeretnem megkoszonni valaszukat, csak szeretnem kiegesziteni par dologgal. Az allatorvosnal kapott cseppet a nyakara, azt mondta a szer minden eloskodo ellen jo, nem csak bolha meg kullancs. És mikor ezutan is vakarozott, ezért ezt a lehetoseget kizarta hogy barmi eloskodotol lenne. A feher foltok nem a szoren, hanem a boren vannak, de talan ez normalis, mert volt mar westie kutyam es neki is a rózasszin boret feher foltok boritottak, az egesz testen. De o nem vakarozott. Amikor megvettuk a kutyat, az elozo tulaj megfurdette, pedig tudom nem jo kiskutyat furdetni, foleg westit. Lehet, hogy akkor kiszaradt a bore es azert vakarozik? De ennek mar tobb mint 1 honapja. Canagan tapot kap, ami 60 % ban vadhust tartalmaz (nyul,szarvas,kacsa) 40 % pedig zoldseg es gyogynovenyek. Nagyon draga, es premium tap. Teljessen termesetes. Azt olvastam, hogy a kutyak 7% a allergias a csirkere is. Szoval az sincs benne. Ezen kivul meg kap fott barnarizst, valtozoan marhahussal, pulykaval, birkaval, veset, szivet, majat, brokkolit, repat, banant, halat, paprikat, es nyers tojas. Mast nem. Probaltam elhagyni a fott etelt, es csak tappal etetni, de akkor alig evett tapot, es latszott rajta, milyen vekonyka. A fott kajat viszont betomi magaba mindig. Mivel tel van eppen, ezert pollenallergia sem lehet szerintem. Esetleg ha megfurdetnem gyogysamponnal, segitene kicsit enyhiteni a viszketest? Vagy mivel belso okok miatt viszket nem hasznalna? A legfontosabb kerdesem, pedig hogy hany honaposan lehet kivizsgalni mire allergias? Mert az itteni orvos azt mondta, hogy meg fiatal a kivizsgalashoz, mert meg nem fejlodott ki az immunrandszere. Valaszat koszonom!

Kedves Gazdi!

Fiatal kutyáknál azért nem szoktunk vérből allergia vizsgálatot végezni, mert ennyi iően nem jellemző, hogy valóban allergiás tüneteket produkálnak, éppen azért mert az immunrendsezrük még nem fejlődött ki, ahogy állatorvosa is mondta. A másik dolog, hogy a vérből végzett allergia tesztek egyáltalán nem megbízhatóak, ráadásul csak akkor van értelme megcsinálni őket, ha utána speciális hyposenzibilizáló oldatot szeretnének készíttetni, amit hetente-havonta kell az állatnak beadni, az esetek 60-80%-ban segíhet, de sokszor csak az életen át tartó kezelés hatásos. Ezt leginkább bőrgyógyászati szakrendeléseken szokták tudni beadni, elkészíttetni.

Ha ezt szeretné, akkor legjobb lenne megvárni a felnőtt kort, az ivarérettséget, kistestű kutyáknál 6-8 hónapos kort.

A táplálékokról: bármilyen tápra, húsfélére kialakulhat az allergia, ha ennyi félét eszik a kutya, akkor szinte kiszűrhetetlen, hogy mire allergiás. Jobb lenne egyféle fehérje forrásnál maradni, hogy legalább legyen miből választani, ha kiderül, hogy specális diéta kell neki. Tehát nem a csirke a rossz, azt kell elkerülni, csak azért szoktak arra allergiások lenni, mert az van a legtöbb tápban. Ugyanígy a bárány, a hal, a marha húsra is lehet egy kutya allergiás, ha azt kapja többségében.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993