Medrol

2015.12.17.

Tisztelt Tanácsadó! Cicámnak allergiára Medrol kúrát írt fel az állatorvos. 6 hetes kúra 4mg medrolt 2 hétig egy egész, 2 hét fél, és 2 hét negyed tablettát. Szeretném megkérdezni, hogy ennek a hosszú kúrának nem lesz-e több a kára / mellékhatása/ mint az esetleges haszna? Mennyire látja Ön hasznosnak ennek a kúrának az elkezdését? Ha elkezdem kell-e gyomorvédőt adnom hozzá? Ezt nem mondta az orvos. Egy ennyi ideig tartó kúra még nem okoz károsodást csak ha gyakran vagy hosszabb időn keresztül adjuk? Tanácstalan vagyok, hogy mit tegyek mivel teszek jobbat, ha adom vagy ha nem adom neki, és inkább mással próbálkozok? Milyen más kevésbé drasztikus alternatíva létezik ezen kívül? Köszönöm a választ.

Kedves Gazdi!
A macskák szerencsére jól viselik a szteroidokat, mint amilyen a Medrol tabletta hatóanyaga sokkal jobban, mint a kutyák, vagy mi, emberek. A kúra valójában csak 2 hétig tart, ekkor szedi a teljes adag gyógyszert. A többi része már a “kivezetés”, mikor lassan vonjuk meg a gyógyszert, nem hirtelen, mert a szervezet maga is termel glükükortikoid (szeroid) hormonok , és ezek normális szintre hozása a lassú megvonással érhető el.

Azt meg lehet gondolni, hogy ha 1 hét után már elmúltak a tünetek, akkor ne kelljen még egy hétig a teljes adagot szedni, ehhez azonban állatorvosa felülvizsgálatára van szükség.

Nem írta meg, hogy pontosan milyen allergiáról van szó? Ha véresre vakarja magát a cica, és minden mást kizártak, akkor nagyon is indokolt a szteroid kúra.

Lehet még allergia ellenes, úgynevezett antihisztamin hatású gyógyszerekkel próbálkozni (pl. Atarax)  amelyeknek sokkal enyhébbek a mellékhatásai. Ne felejtsük el, hogy nagyon fontos a hypoallergén diéta, a bolha-kullancs egyéb parazita irtás is! Háziállatok allergiáiról olvashat, ha IDE KATTINT!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993