22222

2016.01.12.

Tisztelt Doki! A kutyák helyes táplálásával kapcsolatban kérdezném mi a helyes? Megoszlanak a vélemények, van aki azt mondja, rá kell egy fajta tápra állni és kész, ha magamból indulok ki, ha mindig ugyanazt enném hamar megunnám. Van, aki a házi kosztra esküszik. Van, aki a házi koszt és a táp együttes használata mellett tesz le avoksát. Előre is köszönöm válaszát! Üdvözlettel Ács Tamás!

Kedves Gazdi!
Kifelejtette a megrögzött nyers táp etetőket, a BARF-olókat, akik csak nyers darált csontos húst, vagy akik ezt és zöldségeket etetnek.

Szerintem ez ugyanolyan zavarba ejtő, mint nekünk, embereknek rájönni, hogy mit is együnk: kerüljük a szénhidrátokat, legyünk paleók, vagy inkább együnk minél kevesebb tojást, húst a koleszterin szintünk miatt, vagy legyün vegetáriánusok, és együnk csak biót, stb.

Nem könnyű a választás, alapvetően a kutyák monodiétás állatok, vagyis kifejezetten nem bánják, ha egyenletesen ugyanazt kapják, sőt, minden hirtelen változás hasmenést okoz. Ezért nem szabad napról napra változtatni a tápálékot.

Ha egy kutya csak tápot kap, még ha jóminőségűt is, akkor hajlamos lesz a fogkövességre, mert a tápot alig kell rágni. A rossz minőségű tápok rosszul emészthetőek, tele vannak adalék anyagokkal. A házikoszt, saját magunk általukn összeállított tápálék nem mindig  tartalmaz minden szükséges összetevőt, ezért kutyavitaminnal kell kiegészíteni. Nem is mindneki tudja vállalni, hogy főz külön az állatoknak.

Ami biztos: nem szabad egész nap etetni, nassoltatni a kutyákat, lehetőleg mindig ugyanabban az időpontban, 1-2x kapjanak enni, és ha változtatunk, akkor okozatosan tegyük: pl. az új tápból egy keveset keverjünk a régihez, majd fokozatosan emeljük az adagot. Lehetőleg kerüljük az olcsó kutyakonzerveket, kutyatápot, maradjunk egy prémium-szuperprémium tápnál. Ha főzünk, akkor ne használjunk sok sót, zsíradékot, sok fűszert, legfeljebb kevés étvágygerjesztő zöldfűszert. Ne adjunk ételízesítős táplálékot a kuyának, kerüljük a hagyamféléket, stb.

Lehet adni zöldségeket, sok kutya él-hal az almáért, paprikáért, stb. Ne adjunk emberi készételeket, nassolni valókat (és ha lehet, magunk is tartózkodjunk ezektől a saját egészségünk érdekében :-))

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993