befogadott kutyuska

2016.01.14.

Tisztelt Doktor Úr / Doktor Nő! Kb. 5éves, kistestű ( 9 kg) ivartalanított kan kutyámon másfél hónapja vettem észre, h egyre jobban gömbölyödik, nő a hasa. Mint kiderült, folyadék gyűlt fel a hasüregében, az ultrahangos vizsgálat jobb oldali kb 2-3 szoros szívfél tágulatot, állapított meg. A rengeteg folyadék miatt csak annyit lehetett még tudni, h a tüdő, belek és a máj normális. Szívféreg teszt negatív, terápiakánt Vetmedin 2×0,5 Ednyt 1×0,5 Furon 2×0,5, és 3 naponta fél Kálium. Ezt 1 hónapig pontosan beadtam, de a has lényegesen nem csökkent, sőt az utóbbi időben tovább nőtt, rettenetesen feszült. Mivel a kutya egyébként virgonc, neszes, ugat, csóválja a farkát, eszik, egyáltalán nem látszik betegnek, egyelőre elvetettük az elaltatás gondolatát, 1 héttel ezelőtt az orvos a hasüregben lévő folyadék lecsapolása mellett döntött, a leszívott vöröses lé közel 2 liternyi volt. Nagyon megkönnyebbült a kutyus, a korábbi gyógyszerek folytatása mellett még kap napi fél digoxint is. Azon kívül, h nagyon sokat iszik, és szerintem keveset pisil semmi más kóros tünetet nem észlelünk, de a hasa újra növekszik, attól tartok, nem fogja kibirni 3 hónapig, ugyanis az orvosunk ennyi időt jósolt, h akkor majd meglátjuk, mire alakul, leszívás, vagy elaltatás. Az orvosunk szabadságon van, egyelőre nem tudjuk elérni, máshova vinni nem szeretnénk, kérem, sziveskedjen véleményezni, a gyógyszerezés megfelelő-e? Esetleg nem kellene-e emelni az adagot, vagy mivel ezek a gyógyszerek szinte hatástalanok, esetleg valami más okozhatja -e a viz felszaporodását, és mivel lehetne még próbálkozni, hogyan segíthetnénk rajta. Bucikánk utcáról befogadott kóbor kutyuka volt, és rajta kívül még 2 befogadott kutyánk van, sajnos az anyagi lehetőségeink korlátozottak, de azért nagyon szeretnénk megmenteni. Előre is köszönöm válaszát, üdvözlettel Erika

Kedves Gazdi!

Jó lenne tudni, hogy milyen jellegű volt a folyadék, amit leszívtak, készült-e citológiai vizsgálat belőle, nézték-e a fehérje tartalmát, voltak-e benne renellenes sejtek, stb. Vérlabor eredményt is jó lenne tudni, hogy állnak a máj- vese paraméterek, a vér fehérje tartalma (Total Protein), fehérvérsejt szám, stb.  A szívelégtelenségen kívül okozhat hasűri folyadékgüylemet a máj megbetegedése (cirrhosis, daganat, fibrózis), a vese megbetegedése, súlyos parazitás fertőzés, hasűri daganat, stb.

Ha elfogadjuk, hogy valóban szíveredetű a folyadék, akkor sem illendő kezelést módosítani látatlanban, de leírom a maximális adagját egy 9 kilós kutyának az általa szedett gyógyszerekből: a Furon (40 mg) tablettából napi 2-3-et is szedhet, Vetmedin 5 mg tablettából 1-et, Ednyt 5 mg 1x, 1/2 tabletta DIgoxin 250 mikrogrammos tabletta.

Remélem nem sokára visszatér állatorvosuk, éd végére tud járni a kezelésnek!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993