erzekeny emesztorendszer

2016.01.14.

Udvozlom onoket! A tanacsukat szeretnem kérni, van egy 5 honapos westie kutyusunk,es szerintem erzekeny az emesztorendszere.Nagyon gazosodik,meg akkor is ha csak szaraztapot kap enni,pedig nagyon jo minosegu,es konnyen emesztheto az van rairva.fott etelt is kap,barnarizst mindig mas fajta hussal,es egy kis zsirral,repaval.valamikor levest fozok neki,jo sok csirkehussal,de soha semmit nem fuszerezek.ezek kozul van olyan ami nehezen emesztheto?a fott hus vagy zoldseg nem jo neki?tudom azt mondjak a kutyanak eleg ha csak szarazeledelt kap,de nagyon sajnalom ilyenkor,mert azt hiszi haragszok ra hogy “normalis” etelt nem kap,csak szarazat. Abba nincsenek rostok, friss hus stb…volt mar westie kutyam es ugyan ez volt a problemaja,es sajnos fiatalon meghalt 6 evesen, mert tele volt daganattal. Erre a fajta kutyara jellemzo h erzekeny az emesztorendszere? Ez gyakori problema? Mit tanacsolnanak, milyen eteleket keruljek? És mi a legjobb? Valaszukat koszonom!

Kedves Gazdi!

A kutyáknak a legfontosabb a kiegyensúlyozott, nem gyakran változó, jól emészthető táplálék. Ez lehet otthon főzött és gyári táp is. Bevallom, egy idő óta én az otthon főzöt táplálékot részesítem előnyben, de a jól emészthető, jó minőségű gyári táp is nagyon jó lehet. Ha Ön nyugodtabb, ha kutyája frissen főzött, jóminőségű eledelt kap, akkor etesse azzal!

A hús zöldséggel, barnarizs répával jó lehet, bár felmerül, hogy a barna rizs mennyire jól emészthető, lehet egy időre megpróbálnál fehérrel “higítva”, vagy váltogatni tésztával/kölessel/ főtt burgonyával/szikkadt kenyérrel, hátha attól kevésbé gázosodik. Fontos, hogy minden nap hasonló táplálékot kapjon, ugyanbban az időben, ne változtasson hirtelen, vagy ha igen, akkor azt fokozatosan tegye: keverje a korábbi ételt az újjal. Egy 5 hónapos kiskutyát még naponta többször kell eteni, nem túl energia dús táéplálékkal, nem szabad elhízlalni.

Fontos a megfelelő féreghajtás, (fél éves koráig havonta), és jó hatásúak lehetnek a probiotikumok is (pl. Agroferm por), amelyek a gázosodást is segítenek megelőzni, kezelni.

Még egy szó arról, hogy a kutya haragszik, ha nem kap házi kosztot: az evés, etetés, és annak sorrendje (ki eszik, először, kit szabad zavarni evés közben) a kutyáknál rangsor, dominancia kérdése. A falkavezér eszik először, őt nem szabad zavarni evés közben, a falkatagoknak várniuk kell, ők később esznek. A kutyák testi-lelki egészsége miatt elsőrendő fontosságú, hogy mindig az emberi családtagok legyenek a falkavezérek, a csecsmőtől az idős nagymamáig, vagyis őket tilos zavarni evés közben, tilos tőlük kunyerálni, mindig akkor kell enni kapnia a kutyának, ha ők már ettek. Jó, ha a kutya helyén fekszik, amíg az emberek esznek.

Ha nem kell falkavezérnek lennie a kutyának, akkor bizotnságban érezheti magát, hogy a gazdi megvédi, gondoskodik róla, viseli a ” döntések” súlyát. Kutyaiskolában tudnak segíteni, az 5 hónapos kiskutya és gazdija is sokat profitálhatna egy jó kiképzésből!

Sok egészséget, hosszú, boldog sétákat kíváűnok!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993