Ataxia?

2016.01.14.

Tisztelt Doktor Úr, Doktornő! Van egy 15 éves sziámi nőstény ivartalanított cicánk. 2 napja mozgás problémát vettem nála észre, remegett a feje, nehezen ment, esedezett balra jobbra, egyensúlyzavara volt. Evett, ivott. (Több hónapja székrekedéssel is küzd, ( étrendjén változtattam, probiotikumot is kap néha (fogyást nem vettem nála észre.) Átvittem az állatkórházba, ahol azt mondták, pár napra hagyjam bent a cicát kivizsgálják, ( 2 injekciót kapott) valószínűleg strokot kapott vagy agyi idegrendszeri gondja van. A papírra ataxia van írva? Érdeklődni szeretnék mennyire kezelhető ez a betegség, ill. milyen vizsgálatokat érdemes kérnem, ha nem mondják a rendelőben. Nagyon szépen köszönöm a segítségüket, üdvözlettel, Lajos

Kedves Gazdi!

Az ataxia nem egy betegség, nem egy diagnózis, ez pusztán azt jelenti latinul, hogy a cica összevissza megy, egyensúly gondjai vannak (részlet a wikipédiából: “Az ataxia (a görög ataxia = „rendezettség hiánya” szóból) az izommozgások koordinációjának zavarából adódó bizonytalan és ügyetlen mozgást jelenti”.

A kivizsgálásban az  első egy vérvizsgálat lenne véleményem szerint: vércukor szint mérés, vérkép, egy általános máj-, vesefunkció, vírusteszt. Fontos lenne belenézni a fülébe, mert a középfül, belső fül elváltozásai is okozhatnak ataxiát. Fontos lenne legalább egy röntgen vizsgálat a cica koponyájáról a dobüreg megítésére is. Ha még mindig nincs meg a diagnózis, akkor Ct/MR is adhat választ. Nem mindig van lehetőség az össze vizsgálat elvégzésére anyagi okokból, részben a beteg altathatósága, kora miatt, bár Budapesten elérhető valamennyi vizsgálat már háziállatoknak is.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993