vesebetegség vagy mérgezés?

2016.01.18.

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! 3 éves nőstény macskámat ma el kellett altatni. Az orvos azt mondta gyógyíthatatlan, diagnózist nem mondott, csak annyit, valószínű, hogy a veséjével van baj. A vizsgálat annyi volt, hogy végighúzta a kezét a hasán (a mi anyagi lehetőségeink miatt csinált ennyit, további vizsgálatokat nem tudtunk fizetni.) A cicának semmi tünete nem volt előtte, pár napja hirtelen kihányta az ételt, majd köhögni kezdett kb. 3-4 óránként, minden köhögést ordításhoz hasonló hanggal kezdett, majd (tiszta) nyálat öklendezett fel. Hurutos, rekedt hangja volt a köhögésének. Nagyon nehezen nyelt, forgatta a nyakát, és féloldalt tartotta a fejét. Nem evett. nem ivott, nem volt hasmenése, nem pisilt, folyt a nyála. Augusztusban szintén meghalt egy macskánk, hasonló tünetekkel, ő is forgatta a nyakát és folyt a nyála, de az nem köhögött. Sajnos volt vesebeteg macskánk is, de annak egészen más tünetei voltak. Azt szeretném kérdezni, hogy a tünetek alapján vesebetegség lehetett-e, ill. hogy nem mérgezés-e, mert sajnos több macskánkat is megmérgezték. (fagyállóval-de annak más tünetei vannak.) Köszönöm válaszát

Kedves Gazdi!
A mérgezés és a vesebetegség, veseelégtelenség egymást nem kizáró dolgok, hiszen a legtöbb méreg a májat és a vesét károsítja, így végül máj és/vagy veseelégtelenség okozza szegény mérgezettek halálát. A patkányirtó másként működik, az hosszútávú vérzékenységet okoz, sokszor 2-3 napi is kell, míg kialakulnak a tünteket: a vér nem alvad, ezért a testen kívülre, a bőr alá, akár a testüregekbe is elvérzik az állat, ilyenkor kifejezett vérfogyottság is tapasztalható (halványak a kötőhártyák, a száj nyálkahártyája). Ahogy Ön is írja, a fagyálló méregzés jellegzetesen görcsökkel, eszméletvesztéssel jár, és pár napon belül az is veseelégtelenségben végződik.

Amit Ön köhögésnek vél, akár az öklendezés hangja is lehetett, amit a bélelzárástól a mérgezésen át vírusos fertőzésig szinte bármi okoz. A fej oldatartása idegredszeri tünetnek tűnik, akár mérgezés is okozhatta, ami veseelégtelenséget is okoz. A nehezített nyelés, nyál folyás még ne adj isten a veszettség jele is lehet, ezért ha nem volt beoltva veszettség ellen a cica, akkor akár az is felmerülhet.

Ahogy Ön is írja, nem tudták vállalni a kiegészítő vizsgálatokat (vérkép, vérlabor, hasi ultrahang vizsgálat, röntgen stb.) , infúziós intenzív kezelést, ezek nélkül nagyon nehéz megmodani, mire vigyázzanak a többi cicánál. Nagyon sajnálom a történteket, remélem sokkal szerencséebb lesz a többi macskájuk!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993