mitől köhög a kutyám ?!

2016.01.21.

Tisztelt Doktor Úr/NŐ ! 8 éves kistestű, keverék kutyusomnál 5 évvel ezelőtt légcsőszűkületet állapítottak meg, melyet prednizolonos kezeléssel azóta is szinten tartanak. Sosem örültem ennek, a szer hosszútávú szedése folytán fellépő mellékhatások miatt. Tavaly ősszel végre egy olyan orvos jött a körzetünkbe, aki ajánlotta hogy vizsgáljuk ki a köhögés, öklendezés okát ( ha nem kapja a prednizolont szörnyű hangok kíséretében köhög, öklendezik, majd habos gyomorváladékot ürít ) Az orvos elmagyarázta nekem, hogy a szteroid gyulladás csökkentő, s mivel erre a kutyám reagál, valószínüleg az állandó köhögését nem a szűkület, hanem a szervezetében lévő valamilyen gyulladás is okozhatja. A kivizsgálások során készítettek: teljes vérképet, hasi ultrahangot, tüdő röntgent,( erős trabeculáris rajzolat ( bronchitis) bal tüdőfélben kisebb nodusok ) szívultrahangot ( negatív ) légcső endoszkópiát,( légcsöve a mellkas bejáratánál 40%-ban szűkül,a bal mandulája gyulladt, a kannaporcokon és a légcsövén több helyen váladék látható. Ezt a váladékot elküldték bakteriális és gomba tenyésztésre, mely szintén negatív. Most ott tartunk, hogy ennyi vizsgálat után sem tudják mi okozza a légcsőben lévő váladékot. Egyenlőre az orvosunk tanácstalan, esetleg még citológiás légcsőváladék vizsgálatot javasolt. Ön szerint milyen vizsgálat lenne még célszerű? Válaszát előre is nagyon köszönöm ! Tisztelettel Kondri Zoltánné

Kedves Gazdi!

Ha megengedi egyetértek mindkét orvosával: mai tudásunk szerint a légcső szűkület gyógyszeresen csak glükokortikoid tartalmú gyógyszerrel, vagyis szteroiddal (Prednisolon tabletta) tartható karban. Ha endoszkóppal is vizsgálták a kutyus, ami a légcsőszűkület diagnosztizálásának legjobb módja, és megállapították, hogy 40%-ban beszűkült a légcső, akkor ez már indokolhatja a köhögést. Azzal is egyetértek, hogy ki kell vizsgálni alaposan és azzal is, hogy kezeljük a jellegzetes, jól ismert tünetek alapján, mindkettővel gyakorlatilag ugyanott vagyunk, szteroid, esetleg még köptető (pl. Prospan szirup), ha felülfertőződésre van gyanú, akkor antibiotikum. A gyógyszereken kívül a műtéti megoldás, vagy a sztent, (a légcsőbe helyezett merevítő) hozhat javulást, amelyet az Állatorvosi Egyetemen helyeznek csak be: ezeket azonban csak súlyos  fulladásnál, nehezített légzésnél szokták ajánlani, és olyan esetekben, ahol nem a köhögés a fő tünet, mert a köhögés általában megmarad.

A röntgen lelet viszont már elgondolkodtató: vajon mitől lehetnek a nodulusok? Szívférgesség, gombás fertőzés, daganat?  Sajnos idősebb kutyán akár az utóbbi eshetőség is felmerül, bár a tüdődagantok csak ritkán okoznak köhögést. További vizsgálatokra felmerülhet a szívféreg szűrés (ELISA), SPECT/CT, CT, netán ultrahang vezérelte mintavétel a noduluskból, ha mellkasi ultrahang vizsgálaton is látszanak.  Ehhez lehet, hogy nagy rutinnal rendelkező ultrahangost érdemes keresni.


Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993