Fickó

2016.01.22.

Kutya lehet-e kruppos? Tisztelt Doktornő, 10 éves kutyám egy éve éjszakánként öklendezve köhög (némi váladékkal). Ha kimegyünk a levegőre szinte azonnal elmúlik, lakásban, pihenéskor ismét jelentkezik. Szív-ultrahang, mellkas röntgen, vérkép negatív. Próbáltunk: vízhajtó, köptető, hörgőtágító, savlekötő, magasan etetés- semmi változás. Tüdeje nem zörög, mozog, étvágy széklet rendben, de ez a görcsös, fuldokló öklendezés marad. Endoszkóp vizsgálatot javasolnak, de az altatás miatt nem szeretném kockáztatni- és nem látom az indokoltságát sem. A kérdésem a címben: lehetséges, hogy krupp vagy pszeudokrupp? A lányom produkált ugyanilyen tüneteket, csak a hűvös levegő segített. Válaszát köszönöm, Gubek Nóra

Kedves Gazdi!
Legjobb tudomásom szerint a főleg 6 éven aluli ember gyerekeket érintő kruppos vagy pseudokruppos rohamok a felső léguti tünetek bevezető szakaszában fordulnak elő, ezeket mindig követi a lázas, nyákos megfázás, immár nem száraz, fuldokló, hanem nedves köhögéssel.

Egy idősebb kutyánál már automatikusan komolyabb betegségre gondol az állatorvos, még akkor is, ha az alap kivizsgálás nem mutatott ki semmit. A komolyabb diagnosztikai vizsgálatok, mint a CT, SPECT/CT, MRI mind altatásban zajlanak, ahogy az endoszkópia is, amihez mérlegelni kell a kutyus tüneteinek súlyosságát, a mostani állapotát, azt, hogy milyen kezelést, gyógymódot találhatunk a leletek bitokában, stb.

Ezek nélkül meg lehet próbálkozni tüneti kezelésekkel: nyákoldóval, esetleg antibiotikummal, vízhajtóval, a lakás levegőjének nedvesítésével, párologtatással, immunerősítőkkel, stb.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993