Vörös cica

2016.01.21.

Tiszteletem! Három éves cicám problémája miatt írok. Hirtelen történő viselkedés változással kezdődött, majd észre vettük, hogy a hátsó lábaival nehezen ment a rugaszkodás. Az ágyra nem tudott/bírt felugrani.Kandúr cica és nem fosztottam meg ősi ösztöneitől, gyakran eljár otthonról. A problémát észlelve orvoshoz vittük, 39,8 lázat mértek nála, injekciót kapott, majd 2 nap után újra mérték, akkor már 40fokos volt. Alhasa megdagadt, kedvetlen, eszik de nem úgy ahogyan eddig. Sajnos konkrét választ még nem kaptam az orvostól, hogy mi baja lehet vagy hogy gyógyítható-e… Köszönöm előre is ha ezen adatokból tudna valami biztatót mondani.

Kedves Gazdi!
Ha ivartalanításról van szó, a kijáró cicáknál főleg, akkor rendszerint az állatorvosok nem ismernek könyörületet: azt ajánljuk, hogy minden macskát ivartalanítsunk. Választhatunk abból, hogy ivartalanítunk, kizárólag lakásban tartjuk a macskákat, amivel 16-20 kicsit unalmasabb, kevésbé eseménydús, de hosszú életet bizotsítunk macskánknak, vagy  ivartalanítunk, és kicsit rövidebb kinti-benti életet, vagy nagyon-nagyon izgalmas, de sokkal-sokkal rövidebb, 3-5 éves kinti életet. Az ivartalanítással valóban megfosztjuk ősi ösztöneik egy részétől, de ezzel biztosítjuk neki a hosszabb, betegségektől mentesebb életet, főleg ha még rendsezresen oltatjuk, parazitáiktól meg is szabadítjuk őket. Az ivartalanítatlan kandúrokra sok veszély leselkedik: betegséget kapnak el másik macskáktól (macska AIDS, macska leukózis), sebeket szereznek, melyek elgennyesednek, csapdákba esnek, kutyák, autók okoznak sérüléseket, méregezés áldozatai lesznek, stb.

Sajnos egy oltatlan, 3 éves kandúrral bármi ilyen történhetett. Ki kellene deríteni, hogy mitől duzzadt a hátsó fele, mitől lázas: sebet szerzett, nem tud vizetetet üríteni és tele a hólyagja, folyadék gyűlt fel a hasüregébe, vagy gennyes tályog nő rajta valahol, esetleg daganat növekszik a hasüregében? Ezeket a kérdéseket leginkább kiegészítő vizsgálatokkal lehet eldönteni: röntgen, ultrahang, vérkép, vérlabor, vírusteszt, mintavétel, stb. Ezek nélkül legfeljebb tapogatni, szőrt lenyírni, sebeket keresni lehet, illetve különböző antibiotikumokat, gyulladás-csökkentőket lehet adni, amik máskor hatni szoktak.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993