Gomba?!

2016.01.22.

Tisztelt Állatorvos! Van egy ivartalanított 1,5 éves perzsa cicuskám, akit pár hónaposan úgy mentettem rossz körülmények közül (bolha,atka,gomba). Úgy érzem első perctől kezdve mindent megteszek, hogy egészséges legyen, tiszta gyönyörű lakásban tartom, minőségi száraz táp+ kis sonka, szalámi, mindig friss víz, vitamin, kiegyensúlyozott szép cicus. Az elkeseredésem oka, hogy ma újból észre vettem a jobb első lába felett hátközép felé egy pörköt, amihez ha hozzá érek csikorgatja a fogait vagyis szerintem megint gomba…Beadattam neki fél éve a Biocan injekciót, akkor mégis hogy lehetséges?1 évvel ezelőtt én is tiszta gomba voltam, mert elkaptam tőle amikor elhoztam,de azóta mindent megteszek, hogy ne jöjjön neki elő, Nizorallal is fürdettem anno, Canesten krém, injekció, Béres cicáknak stb ,nagy nehezen kikeveredtünk, erre ma megint láttam egy pörköt….Kérem adjon tanácsot mit tegyek? Bekentem most canestennel meg adtam neki pipettával Bérest a szájába. Köszönöm válaszát! Réka

Kedves Gazdi!

Jó lernne, has laboratóriumi tenyésztéses vizsgálattal is meg lehetne győződni a kórokozóról, ezt bőrkaparék vizsgálattal lehetséges.

A hosszú szőrű macskák gombás fertőzései, szakszóval Dermatophytózisa, amelyet legtöbbször a Microsporum canis/gypseum, Trichophyton  mentagrophytes nevú gomba okoz és emberre is átterjedhet,  sokkal súlyosabb lehet és sokkal nehezebb a kezelése, mint rövid szőrű cicáknál. Ennek részben a genetikai fogékonyság, részben a hosszú szőrzet az okozója: a hosszű szőrök felső végén vannak a spórák, ahonnan újra fertőződés is könnyen lehetséges. Ráadásul egy hosszúszőrű cica a fertőzött szőrszálaival az egész lakást beteríti, a fésüléshez használt keféi, fésűi is fertőződnek. Egyetlen Biocan injekció ritkán eredményes, van, hogy akár 2-3-szor is ismételni kell  a kezelést. Sokszor van szükség a szájon át adott gomba ellenes szerre (Itrakonazol)  hosszú hetekig, legcélszerűbben addig, míg a szőrökről laborban nem lehet már kimutatni a gombát, ami nem kis megterhelés a cicának és gazdinak. A szőr felső részének lenyírására az első hónapos kezelés után ajánlják, mert előbb még több fertőzést szórhatnak a szőrszálak a lakásba. A Nizoralos fürdetést is valószínűleg folytatni kell, talán a szőrt lenyírva még könnyebb is lesz.

Kitartást, Ön mindennt jól csinált, sajnos a perzsa macskáknak nem könnyű az élete a gyönyörű szőrükkel!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993