Méhgyulladás, emlődaganat?

2016.01.22.

Jónapot! A szuka kutyám alsó kettő emlőjénél, egy éves kora körül észrevettem egy kb fél dió méretű(talán akkora sem) csomót, az állatorvos ránézett és azt tanácsolta figyeljem nő-e, és ha igen, akkor szükséges szövettan, mert ránézésre az ilyen sajnos emlődaganat szokott lenni. Most kb másfél éves, a csomó véleményem szerintem nem nőtt, (de keménynek tűnik, kicsit talán mozgatható, de alányúlni nem tudok. viszont az alhasa, mintha duzzadt lenne, de erre többen azt mondták csak kicsit “pocakos”, de attól félek talán gennyes méhgyulladása van, amire eddig nem gondoltam sajnos, csak most ahogy az interneten olvasgattam a daganatok témában. Mintha az alsó két emlőjénél duzzadt lenne az alhasa. És a legutóbbi őszi (normál ideig tartó) tüzelése büdös (erős “vas szagú”) volt, és most azt olvastam ez is lehet a méhgyulladás egyik tünete. Rettenetesen megijedtem, de orvoshoz csak a jövőhét fele van lehetőségem elvinni:( Mik lehetnek a méhgyulladás és az emlődaganat pontosabb tünetei? Ön így látatlanban mit gondol? Az alsó két emlőjénél ha megtapintom az alhasát, mintha a jobb oldalt lenne a csomó, mélyebben, a hasában, de puklisnak tűnik maga az alhas, legfőképp amikor ül, ezért is félek, hogy talán gennyes gyulladás van a háttérben. Mintha egy kis maréknyi pocak lenne ott. (Természetesen nem vemhes, és ez a kis pocak jó ideje ott van, lehet, hogy már amikor orvosnál jártunk, akkor is ott volt, csak azóta ahogy nőtt a kutya, feltűnőbb.) Egyébként játékos, eszik, iszik, ilyen hidegben kevesebbet jár ki, így naponta kb 3-4 alkalommal pisil. Még egy dolgot leírnék, kiskora óta (menhelyi kutyus) minden éjjel rosszat álmodik, mármint néha morog, nyüszít álmában, sokszor nehéz felébreszteni is, ez jelenthet bármi bajt? Velem alszik, ha megsimogatom legtöbbször megnyugszik és alszik tovább. Nagyon köszönöm válaszát.

Kedves Gazdi!

A gennyes méggyulladás, az emlődaganat jellemzően az idősebb kutyák betegsége, nem jellemző, hogy 1 éves korban már jelenetkezik. A duzzanatot okozhatja az alhason lágyéksérv, nyirokcsomó duzzanat,  is. A gennyes méhgyulladás lassan alakul ki, a tüzelés kezdete után 4-8 héttel, sok ivás-sok vizelés, étvágytalanság, bágyadtság, gennyes-véres kofolyás (vagy zát méhszáj esetén ennek hiánya) jellemzi. Legjobban hasi ultrahang vizsgálattal lehet kiszűrni!

Az alhas, az emlők megduzzadását legtöbbször az álvemhesség okozza, amiről bővebben ITT OLVASHAT!

Ha nem szabályos a tüzelése a kutyusnak, illetve emlődaganat, gennyes méhgyulladás gyanúja merül fel, akkor felmerülhet az ivartalanítás is, mint lehetőség, ezt is beszélje meg állatorvosával!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993