Normális?

2016.01.26.

Jónapot! A kérdésem az lenne, hogy egy nagyrészt száraz tápon élő kutyának, naponta kb hány pisilés, és székletürítés a normális? Mikor lehet gond? Az egészséges széklet mennyire sötét? Az én kutyám széklete, elég sötétbarna, ez jelezhet valami gondot? Köszönöm a válaszát.

Kedves Gazdi!
Alapvetően attól függ, hogy egy kutya mennyi vizeletet, bélsarat (így nevezzük a kutyák székletét)ürít, hogy mit és hányszor eszik. Az egészséges, nem elhízott, nem vemhes, szoptató kutya szükségleteit az adott tápra írt etetési mennyiség fedezni szokta, amit napi 1x, legfeljebb 2x kell számára biztosítani.

Nem mindegy azonban, hogy milyen minőségű tápról van szó. Az olcsóbb, több növényi összetevőt tartalmazó tápok általában rosszabbul emészthetőek, mint a több állati összetevőt tartalmazóak., így az olcsóbb tápot fogyasztó állatoknak több lesz a bélsara. Az sem mindegy, hogy konzerv vagy száraz táp formájában kapják-e ezt meg, a konzerveknek jóval nagyobb a víztartalma (akár 80-90 %is), a száraz tápoknak kevesebb. A több sót, ízesítőt tartalmazó tápoktól megnövekszik a kutya ivóvíz szükséglete, többet is fog ezért vizeleni. Ha feldolgozott termékeket kap, mint a kolbász, szalámi, pékáru, akkor is biztosan többet fog inni, így több lesz a vizelet is.

Ha a felnőtt, egészséges kutya nincs kiszáradva (a bőr a hátán ráncba emelve azonnal visszaugrik, a szeme nem beesett, nyálkahátyái nedvesek), illetve nincs hasmenése, emésztése normális, nincs gyanú hasi fájdalomra, esetleg arra, hogy emésztett vér lenne a bélsárban, ami kifejezetten feketére színezi azt, akkor tényleg attól függ a bélsár színe, hogy mi van a tápban. A “hidráltsági állapotot”, vagyis azt, hogy ki van-e száradva, illetve a bélsár állapotát legjobb lenne állatorvosával megvizsgáltatni (vérkép, amiből az is kiderül, hogy normális-e a vörösvérsejt száma), akár bélsár vizsgálat formájában, bár nem találtam olyan labort, ahol azt vizsgálnák, hogy van-e vér a kutya bélsárban, mint az embereknél általános, főleg emésztetlen részeket, parazita petéket, kóros baktériumokat tudunk keresni a bélsárban.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993