Békásmegyer. III.ker

2016.01.26.

Decemberben kezdődtek a panaszok, le vitelkor az utcán nem akart menni vagy csak sántítva. Észre vettem,hogy a köröm ágyak mind 4 lábán vörös duzzadt, utána a kis here zacskón kezdtek heg maradványok a szőrbe bele ragadni, végbele is sebes.Orvoshoz vittem allergia elleni injekciót,meg 2 hétig tartó antibiotikumot kapott, sebeit Cortizone krémmel kenem,2 hét múlva ismét allergia elleni injekciót kapott. (Most 3 hete van kezelés alatt.) Krémezés után nagyon nyalja a combja belsején tépi a szőrt is. Jelenleg az összes sebe sárga gennyes, heg alól szivárog a leírt tájakon. 1 hét múlva kellene kezdeni a KELA tablettát 3 napig, 3nap szünet és így tovább. Mióta kezelik nem vittem utcára, 14éves múlt, kutyakonzervet kap, tápot, néha házi kosztot .Sima vizzel mosok fel. Először allergia volt a diagnózis, most autoimmun gyanú. Van-e jobb gyógymód a sebek kezelésére, van-e kiút ebből a betegségből?

Kedves Gazdi!

Nekem is sajnos az autoimmun betegségek jutottak az eszembe a leírt tünetekről, és az eddigi terápia sikertelensége miatt  (pl. pemphigus vulgaris). Gondolom a Kela cég által gyártott Prednitab 5 mg prednisolon taralmú tablettát fogja szedni a kuyus. Biztos diagnózist csak szövettani mintavétel után lehet felállítani, amihez altatásban/bódításban kis szövetdarabokat kell venni az elváltozott területekről. Jó lenne, ha tenyésztéses mintavétel után célzottan tudnának antibiotikumot választani állatorvosai, ehhez bőrkaparék mintavétel szükséges, bár már túl vannak az antibiotikum kúrán.

Ha bebizonyosodik akár a szövettani vizsgálat, akár a sikeres glükokortikoidos kezelés után, hogy autoimmun betegségről van szó, nem lehet teljes gyógyulást várni, csak a tünetek szinten tartását. Sajnos a glükokortikoid, köznyelven szteroid tartalmú gyógyszereknek sok mellékhatásuk van:  máj-, vese-elégtelenség, gyomor- bélredszeri fekélyek, stb.), amelyek egy ilyen időst kutyust fokozottan megterhelhetnek.  Ezért sokszor egyéb, az immunredszer működéséet megváltoztató szert is szoktak a prednisolon mellé adni (Imuran tabletta, arany származékok). Ha állatorvosai elakadtak, akkor bőrgyógyász szakrendelés is szükséges lehet, pl. az Állatorvosi Egyetemen, ahol nagyobb tapasztalattal rendelkeznek az ilyen ritka betegségek gyógyításában.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993