Kiscica

2016.01.29.

Üdvözlöm! Van egy 6 hós kölyökmacskánk, fiú, viszont a heréi nemrég szálltak le. Sokkal kisebb mint kellene ebben a korban de az igazi probléma a bolhássága. Vettünk Neostomosant de attól a szőre csapzottá vált, a bolhanyakörvtől pedig kisebesedett a nyaka. Mivel kisebb a súlya, mint a korához képest lenni kellene nem tudom milyen egyéb megoldást választhatnánk. És a súlyát hogyan lehetne gyarapítani mert elég válogatós, még a kölyöktápot adjuk neki de már az sem fog rajta annyit. Segítségét köszönöm! Nikolett

Kedves Gazdi!

Néha elég szubjektív, hogy egy gazdi mit lát kissebbnek, alulfejlettnek, néha egy alomban sem egyformák a cicák. Van, aki több tápanyaghoz jutott már az anyaméhben, szopáskor, van aki kevesebbhez. Oltatlan anyamacskák sokszor fertőzöttek különböző macska vírusokkal, amelyek okozhatnak alulfejlettséget, fejlődésbeli elmaradást. A herék nagysága is az ivarérés bekövetkeztével nő meg, nyilván az Ön cicájánál ez még nem következett be, gondolom nem is jelöl kandúr szagút.

A ” kölyöktáp” megfogalmazás a legolcsóbb bolti gabona alapú táptól a szuper prémium, gabona mentes, csak húsból készült drága tápokig mindent jelenthet. A gabonák nem túl jól emészthetőek a macskák számára, és a legtöbb gazdi az olcsó tápokkal eteti a cicáját,  mégis nagyon rtkán látni manapság valóban a táplálkozása miatt senyves, alultáplált, alulfejlett kismacskát. Sőt, általában már fél évesen tekintélyes méretű macska-pocakhájat szoktak növeszteni, ha nem veszi sértésnek a kifejezést 🙂 Állatorvosuk talán tudna segíteni annak megítélésében, hogy valóban alultáplált, alulfejlett-e a cica, ha igen, akkor előfordulhat, hogy valamilyen nem nyilvánvaló betegség van a háttérben.

Szerintem mindenekelőtt a parazitásságot, a bolhásságot és a valószínűsíthető férgességet kellene rendezni.

Bolhásságra manapság a Neostomosannal sokkal biztonságosabb és hatékonyabb szerek vannak, az ebben található tetrametrin enyhén mérgező macskáknak, én nem ajánlanám. Rengeteg fajta spot-on, spray van a piacon, amelyek hatékonyak és elnyújtott hatásuk van, általában 14-28 nap, a bolhafertőzöttségtől függően.  Mindenképen egy alapos féreghajtást is kellene végezni a cicán, mert a bolhák galandféreg petéket (Uborkamagképű galandféreg) is terjesztenek, amik ráadásul az emberre is veszélyes. Mivel több állat is van a családban, mindenkit egyszerre kell kezelni, vigyázva, mert több kutya bolhairtó mérgező macskákra. A környezetet is  kezelni kell, mert a bolhapeték lepotyognak a környezetbe és onnan újra fertőik az állatokat a bolhairtó lejártakor.

Ha megoldódik a parazitásság, akkor talán a kismacska súlya is rendeződik!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993