Manci

2016.01.29.

Tisztelt DoktorNő/Úr! A kb 3 éves keverék kutyusunkról van szó. Szuka kutyus, aki még nincs ivartalanítva. Kb Novemberben jelentkezett nála egy olyan probléma, hogy a legalsó emlői közül a jobb megduzzadt. Rögtön elvittük állatorvoshoz, aki megvizsgálta és azt mondta, hogy biztos, hogy nem daganat, nincsenek csomók, semmi arra utaló tünet, hogy tumorról lenne szó. Inkább olyan, mintha folyadékkal lenne telve. Nem meleg, nem gyulladt. Az orvos azért a biztonság kedvéért írt fel neki Metypred nevű gyulladáscsökkentőt 2×1/2-et. Mondta, hogyha nem történik semmi változás, akkor hagyjuk abba 2 hét múlva. Így is tettünk, mivel nem változott semmi, ráadásul az is alátámasztja azt, hogy ez vmi folyadék, hogy néha duzzadtabb, néha meg teljesen löttyedt. Abban egyeztünk meg az állatorvossal, hogy ha nincs gond, akkor tavasszal megcsináljuk az ivartalanítást és egyidejűleg megnézi, hogy mitől lehet a duzzadás. Azt mondta, hogy mivel kertben tartott kutyus, nem szívesen műtené most, mert a hidegben megfázhat a sebe. A baj csak az, hogy tegnap kicsit megváltozott a kutyus viselkedése, az egyébként hiperaktív kutyus, gyakran beugrik a kosarába (ezt egyébként szinte soha nem teszi, ha mi is ott vagyunk, csak aludni szokott benne) és nyalogatja a duzzadt emlőt. Tegnap visszamentünk az orvoshoz aki továbbra is azt mondta, hogy nem lát nagyobb problémát mint előzőleg és változatlanul úgy gondolja, hogy tavasszal kéne műteni. Persze amikor nála voltunk a kutya nem mutatta a számomra aggasztó tüneteket, szaladgált a rendelőben stb. De ma reggel is kedvetlen volt, alig evett, alig akart kijönni a kosarából enni. Mikor sétálni vittem ugyanolyan lelkes volt mint máskor és nem mutatott tüneteket. Tudom kicsit hosszadalmas voltam, de az lenne a kérdésem,hogy Ön indokoltnak tartja-e, hogy esetleg csináltassunk ultrahangot/röntgent, vagy egyetért az állatorvossal (orvosunkat amúgy nagyon lelkiismeretesnek tartom, korábban sosem kételkedtem a döntésében, csak most aggódom a kutyus miatt). Válaszát előre is nagyon köszönöm

Kedves Gazdi!
Fontos lehet az is, mikor tüzelt utoljára a kutyus, nem álvemhes-e, mert az ivarzuáshoz kötődve is változik az emlők mérete, így a ciszta mérete is változhat. Sokszor a legjobb jóindulattal sem lehet megmondani ránézésre, tapintásra, hogy egy elváltozás milyen jellegű, ezért a legjobb mődszer ennek eldöntésére a mintavétel: a vékony tű aspirátiós vizsgálat, mikor egy tényleg vékony tűvel mintát veszünk az elváltozásból, ami szinte fájdalmatlan, ébren is kivitelezhető, és nem is túl költséges, viszont segít a citológus abban, hogy kiderüljön inkább gyulladás, vagy daganat okozza a duzzanatot. Gyulladásos esetekben a gyulladáscsökkentő mellé antibiotkium is szükséges lehet, főleg, ha baktériumok is kimutathatóak a kenetben.

Ha bebizonyosodik, hogy daganatos elváltozás alakult ki az emlőben, akkor mellkas röntgen érdemes a műtétet elvégezni, lehetőleg minél előbb. Teljesen egyetértek állatorvosával, meg kellene oldani, hogy a varratszedésig ne kelljen a kertben tartózkodnia a kutyusnak!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993