19 eves cica

2016.02.05.

Tisztelt Dr. Ur! Ödémás a cicám két mellső lába, vér savos zavaros folyadék van mind a mell mind a hasüregben es közvetlen bor alatt. Állatorvosnál jártunk, mar majdnem eltemették a cicát, amikor is megérkeztek a laboreredmenyekm. Minden negativ… Albumin ertek rossz, de nem tudjak a feherjevesztes okat. Sziv es hasi ultrahang volt, amin a sziv bal pitvara nagyobb volt. Mintat vettek a folyadekbol, de nem kuldtek el vizsgalatra. Gyogykezeleset megkezdték. Benamaxot kap, DE ők szivre irtak fel. Ez hogy lehet? Emellett kap human vizhajtot (furosemid) es majvedot, vetri dmgt. Csalódott vagyok, mert én kértem Fip tesztet is, de annak nyoma sincs a papíron csak felv es fiv. Atvagtak, ha általános rutin van rairva a labor eredmenyekre, hematologia, biokémia es szerologia részekből áll az eredmény. Rossz érzés, hogy bizalmatlan vagyok, de számlát sem kaptam es fizettem 30 ezer forintot, ebből a labor 17 ezer volt (valaszthattam az altalanos 11ezer ftos es a teljeskörű dragabb közül. ) Mivel nem akartam meg egy ilyen bokdosesnak kienni szegényt, ezert mindent kertem. On mit gondol, hasznalni fog a macskám szívének a benamax, ami veseelegtelensegre gyogyir macskáknal? Esetleg ez egy bevált szivgyogyszer is? Elore koszonom válaszát!

Kedves Gazdi!

Jó lenne, ha ezeket a kérdéseket állatorvosának is fel tudná/tudta volna tenni, biztosan múlt volna  a bizalmatlansága. A Benamax tabletta egy vérnyomás csökkentő, amelyet kutyák pangásos szívelégtelenségére és macskák idült veseelégtelenségére törzskönyveztek. “Általános” hatása van, minden vérnyomás növekedéssel jártó betegségnél célszerű lehet adni, nem közvetlenül a szívre hat, hanem a vesében növeli a víz és Na-ionok kiválasztását, és ezáltal csökkenti a vérnyomást, ami szívelégtelenségben is bekövetkezik, ez lehet az oka a folyadék gyülemnek. A szívelégtelenségek kiegészítő gyógykezelésében is használatos. A furosemid vízhajtó, ezt is a mellkasi és hasűri folyadék gyülem felhalmozódása miatt kapta a cica, aminek valószínűleg szívelégtelenség (is) az okozója.

Olyan, hogy FIP-teszt nincs, legalábbis nem mutatja ki a FIP betegséget, csak egy vírus jelenlétét, amelynek mutaációjával alakulhat ki a FIP. A FIV/FelV tesztek igen megbízhatóak, mindkét betegség immungyengeséget, akár daganatos növedékek keletkezését, és így közvetve okozhatnak mellűri és mellkasi folyadékgyülemet. A FIP betegség nagyon nehezen diagnosztizálható, leginkább a tünetek, a folyadékgyülem citológiai vizsgálatából lehet rá következtetni. Ilyenkor nagyo njellegzetes sárgás.borostyán színű, levegőn gyorsan megalvadó, nyúlós folyadékot szívnak le a hasüregből-mellüregből, nem zavaros-véres savóő-szerűt.

Az áltlános rutin kifejezés a labordiagnosztikában állatoknál, embereknél pont azt jelenti, hogy a vérből vérképet és biokémiai vizsgálatokat (máj, vese enzimeket, ionokat, stb.) szerológiai vizsgálatokat néznek, vagyis FelV-FIV tesztet. Ehhez jön a szív- és hasűri ultrahang, folyadék gyülem leszívás… 30.000 ft nagyon nem sok ennyi vizsgálatért, a legtöbb rendelőben egy egyszerű fizikális vizsgálat szokott 6-8ezer forintba kerülni.

Nagyon sajnálom, hogy rossz érzései vannak, számlát természetesen mindig kötelező adni.

Be kell vallanom, hogy 19 éves cicák ilyen súlyos betegségeinek diagnosztizálása, gyógykezelése nem egyszerű feladat, sokszor még a legnagyobb körültekintéssel is. Remélem azóta jobban van  a cica!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993