veszettség esélye

2016.02.12.

Úgy értettem, hogy patkánynál milyen gyakori a veszettség? Az állatorvosom szerint nagyon kicsi az esély, mert ahhoz veszett rókának kéne megharapnia, amit nem élt volna túl. Szerinte 0,1 % az esély. Köszönöm!

Kedves Kérdező!

Nálam illetékesebb szakértőt kérdeztem meg a patkányok veszettségéről, Dr. Bakonyi Tamás virológust:

Korrekt számadatokat csak akkor lehetne mondani, ha valaki ezt vizsgálta volna. De nincs különösebb értelme a vizsgálatnak, mivel patkányokból még olyan területeken is csak elvétve mutatnak ki veszettséget, ahol a vírus egyébként elterjedt a vadon élő gazdákban (praktikusan rókákban). A kérdező állatorvosa által kiötlött 0,1% körülbelül annak felel meg, hogy az emberi veszettség expozíciók nagyjából ekkora arányban vezethetők vissza veszett patkányra. Persze ez az érték földrajzi területenként eltérő lehet. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Magyarország gyakorlatilag mentes a szilvatikus veszettségtől  (leszámítva az évente diagnosztizált, néhány esetet), százalékosan nem lehet kifejezni az “elterjedtséget”. Mivel a patkány (hála Istennek) nem vesz részt a veszettség vírus hazai járványtani ciklusában, “elterjedtségről” ilyen szempontból sem lehet beszélni. Eddig a járványtan.

Viszont fontos a kérdező tudomására hozni:

– Ha mégis olyan kapcsolatba került egy patkánnyal, ami felveti a fertőzés esélyét, akkor arról számoljon be a háziorvosának. Ha a patkány vagy teteme rendelkezésre áll, akkor azt meg kell vizsgálni veszettségre. Ha pozitív, el kell kezdeni a fertőzésnek kitett személy immunizálását (AZONNAL). Ha nem érhető el a patkány, az ÁNTSz felelőssége azt eldönteni, hogy immunizálnak-e vagy nem. Az oltás ártalmatlan és nem fájdalmas (csak drága, de ez az OEP baja).

– Ha nem is veszettséget, de más fertőzéseket terjszethet a patkány (pl. salmonella, leptospira). Szóval ha betegség tüneteit észleli magán, forduljon orvoshoz és tájékoztassa a történtekről.”

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993