[email protected]

2016.02.19.

Tisztelt Doktor Úr! Van egy két éves illatosról mentett keverék kutyusunk (fekete cser). Lehet benne erdélyi kopó, tacskó is. Természetét tekintve kiegyensúlyozott. Az étkezésére nagyon kell figyelnünk, mert könnyen lesz hasmenése. A szőre gyönyörű, bolhája sosem volt. Mégis-pláne az utóbbi időben folyamatosan vakaródzik. Már két orvost is megkérdeztem, de kedvező választ nem kaptam. Nemrég kapta meg az éves oltást, kinyomták a bűzmirigyét is, ami nem volt nagyon tele (mondták,hogy az is okozhatja). Nagyon sajnálom szegényt! Teljesen tanácstalan vagyok! Tudna nekem valamit javasolni? Vagy csak az allergia vizsgálatot vérből? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Divinyi Beatrix

Kedves Gazdi!
A vakarózást több betegség/állapot is okozhatja: férgesség, bolhanyál allergia, atópia, táplálékallergia, paraziták, pl. rühatkásság, májbetegség, stb.  Természetesen fontos lenne a részletes kórtörténet, a  bőr-szőr alapos átvizsgálása, majd először a legbanálisabb okok kizárása: bélsár vizsgálat a férgesség miatt, hatékony külső parazita elleni kezelés a bolhanyál allergia, a rühösség kizárására, vérkép, vérlabor a belső szervek betegségeinek, állapotának ellenőrzésére. Mindezek mellett el lehetne kezdeni egy jó tápgyártó hypoallergén tápját (pl. Royal Canin Anallergenic) etetni a kutyussal, vagy olyan otthon főzött eliminációs diétát, amely eddig nem etetett fehérjéből és szénhidrátból áll (pl. főtt krumpli, nyúl, hal, vad). Mivel a hasmenésre is hajlamos, ezért előfordulhat, hogy a béltünetek és a vakarózás összefügg.

A vérből végzett allergia tesztek nem megbízhatóak a táplálékallergiák kimutatásában, ezeket csak az eliminációs diéta hosszas, legalább 4-6 hétig tartó kizárólagos etetésével lehet kizárni a tudomány mai állása szerint!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993