Ivaros nőstény gond

2016.02.19.

Üdvözlöm! 1 éve ivaros nőstény cicánk kb. ősz óta rendszeresen az ágyba pisil. Kaki az alomba megy mindig. Tenyésztéssel foglalkozunk, tehát ivartalanítani nem szeretnénk. Tavaly nyáron került hozzánk a cica, aztán ősszel költöztünk a mostani házunkba. Néhány hétig semmi gond nem volt, aztán elkezdett hébe-hóba bepisilni. Volt, hogy egy héten többször, de volt, hogy 1 hétig semmi. Az utóbbi 2 hétben viszont szinte napi szinten. Alomtál nem változott, sem a helyük, sem az alom típusa, új családtag nem jött. Kezdetben a fürdő kilépőre is rápisilt, az megszűnt néhány alkalom után. A cicus aranyos és szeret bújni is. 5 hónapos kora óta tüzel is, de az szerencsére 1-2 hete abbamaradt. Enni többször eszik egy nap, de csak piciket, néhány falatot, ezért nem is tud rendesen súlyt felszedni. Nagyon sokat nyávog is, sokat alszik. Míg tüzelt láttam rajta, hogy nyugtalan is. Minden nap foglalkozok vele külön is. Mi lehet ez? Féltékenység? Nem érzi jól magát? Hormonok? Terület jelölés? Depresszió? Esetleg vesebetegség? Zárni nem szeretném a szobát, mert elég nagy és mindenki szeret ott lenni. Ennyi pisi után gondolom a szag is vonzza már az ágyba, hiába sikálom ki. Matrac-csere megoldaná? Félek most már, nehogy a többi cicánk is rászokjon. Mit tudok ezellen tenni? Többször rajtakaptam már és leszidtam, el is ment, tudta, hogy rosszat csinált. Sajnos most már az sem tartja vissza, ha mi is az ágyban vagyunk, közénk pisil. Másik ivaros nőstényünk teljesen panaszmentes. Köszönöm válaszát!

Kedves gazdi!

Nagyon jól leírta, hogy mik jöhetnek számításba. Arról nem írta, hogy fedeztették-e már, milyen volt a vemhesség, hány élő kölyök született, stb. A soványság okát is jó lenne felderíteni: féreghajtás, táplálék összetétele, vérkép, vérlabor, vizelet vizsgálat, bélsár vizsgálat, vírusteszt is segítene ebben.

Ha más nincs, akkor is a sok tüzelő, ivaros macska együtt, új házba költözés már önmagában elég lehet ara, hogy “összezavarjon egy cicát. Érdemes lenne kipróbálni az “1-el több alomtálca, mint macska” elvet, a Feliway nevű macska ferromonos párologtató is segíthetne.

A szagnyom eltávolítása is fontos, ahogy azt Ön is látja, már lehet, hogy rossz szokás is maradt a pisilés.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993