tacskó

2016.02.22.

Kedves Doktor Úr! Van egy szuka szálkásszőrű tacskóm akit a múlt héten befedezettünk. Nagyon szép értékes kiállítási kutyáról van szó, ha ez lényeges. Viszont a kutya nagymamájáról tudom, hogy a vérében Herpes Vírust találtak valamikor és félek nem örökítette-e. Érdemes beoltatnom a kutyámat most valószínűleg vemhesen ellene? A legutóbbi fedezése 6 hónapja nem sikerült, álterhes lett és méhgyulladást kapott (akkor beoltattam 2x mert csak utólag derült ki hogy nem vemhes) azóta ebből meggyógyult. Lehet, hogy ezért történt vetélés vagy gyulladás? Be merjem újra oltatni vagy lehet az oltásnak mellékhatása a vemhességre? Egyáltalán szükség van e rá? Kicsit tanácstalan vagyok nagyon megköszönném a segítséget.

Kedves Gazdi!

Kérdésére Dr. Thuróczy Julianna, szaporodásiológiai szakrendelésünk vezetője válaszolt:

“Kérdés, hogy a szálkászőrű tacskó nagymamája előbb lett-e herpeses, mint az anyja született. Ha gondot okozott volna a Herpes vírus, akkor már az anyja sem születik meg. A negatív kutya vemhesség alatt fertőződve vetél és a negatív anya kölykei az első egy hónapban fertőződve elpusztulnak. Minden más élethelyzetben szinte észrevehetetlen a fertőzés.

Pyometrája biztosan nem a Herpes vírus fertőzéstől lett és álvemhes sem attól lett, hogy nem vemhesült. Az álvemhesség hormonális alapon alakul ki egyes, arra hajlamos kutyáknál. Erről többet olvashat, ha IDE KATTINT!

A herpes oltást a vemhesítéskor és a várható ellés előtt 7-10 napon bell kell beadni, ezért erről már lekéstek, legfelejebb a következő alkalommal lehet ezzel élni. A herpes rossz antigén, igazából elég megbízhatatlanok ezek a eredmények, amiket most ki tud adni egy labor.”

Szerintem most azt tehetik, amit minden vemhes kutya esetében:  megfelelő táplálás, féreghajtás, a 3-4- héttől ultrahang vizsgálat, szükség esetén a hüvelykenet tenyésztéses vizsgálata, progeszteron szint mérés az, amit lehet tenni a vemhesség ellenőrzésére.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993