Macska füldaganat

2016.02.18.

Tisztelt Állatorvosi Rendelő! > > Segítséget, tanácsot szeretnék kérni. Házi macskám hónapok óta tartó fülproblémája végén kiderült, hogy daganat van a bal fülében. A daganatot októberben kivették, a szövettan eredménye szerint rosszindulatú volt, ezért elvittem a pesti Állatorvosi Hematológiai és Önkológia Központba, ahol megállapították, hogy alig egy hónappal a daganat eltávolítása után már nő vissza a daganat, bors szemnyi volt, ezért a bal hallójárat eltávolítását javasolták. Meg is műtötték cicámat november közepén, a második szövettan eredménye negatív. Azt mondták figyelni kell, hogy kiújul-e, ha igen, még sugárterápiával lehet próbálkozni. Végeztek nála vérvizsgálatot és tüdő röntgent, mindent rendben találtak. Sajnos az elmúlt napokban úgy vettem észre megint sokat rázza a fejét és valami zavarja a bal fülénél, az a gyanúm, hogy kiújult neki…. 🙁 > > Sajnos vidéki vagyok, Karcagról elég nehézkes egy ilyen állat gyógykezelése. Abban szeretném előzetes véleményét kérni, hogy az ilyen tipusú daganatnál eredményes-e a sugárterápia, körülbelül hány kezelést kellene kapnia és milyen időközönként. > > Azért keresem meg Önöket, mert rendelési idejüket látva talán el tudnám hordani a cicámat hetente párszor munkám mellett is. > > Mellékelten küldöm a két szövettan eredményét. > > Előre is köszönöm szépen a segítséget!

Tisztelt Kolozsi Gabriella !

A 2. műtét a hallójárat eltávolítása után a szövettani vizsgálat már nem talált tumoros részleteket,  ”csak” idült gyulladás jeleit. A tünetek újra  jelentkezéséből nem dönthető el, hogy gyulladásos, vagy daganatos folyamat indult-e el a  mélyebb területeken pl a közép, vagy belső fül területén, esetleg a felső nyaki nyirokcsomóban.

Szerencsés esetben egy vérvizsgálat is nyomra vezethet minket, ha tapasztalnánk a jeleit krónikus gyulladásnak. Ezesetben tartós antibiotikum- ill. gyulladás csökkentő kezelés megoldhatja a probléámát.

CT, MRI, esetleg SPECT/CT vizsgálat tudná felderíteni azt, hogy látható-e a műtéti terület közelében gócos elváltozás. Ha igen, ennek célzott citológiai vizsgálata segíthetne annak eldöntésében, hogy daganatos, vagy tumoros betegséggel állunk-e szemben. Ezzel az is megválaszolható, hogy újabb operáció, vagy más jellegű (sugár-, gyógyszeres-, immunterápia-, egyéb …) kezelés segíthet-e a cicán.

Nálunk az egésztest 3D SPECT/CT vizsgálat elérhető. Ilyen típusú vizsgálatokat mindig csütörtökönként végzünk az OSSKI-ban, előzetes bejelentkezés alapján.   A megbeszélt, egyeztetett csütörtöki napon 08-09h között kell megérkezni az OSSKI-ba, ami a lejjebb olvasható címen található Budafokon a Törley kastélyban. A cica a vizsgálat napján is reggel 7h előtt  még ehet-ihat, esetleges reggeli gyógyszereit kapja meg, esetleges napközbeni gyógyszereit hozzák magukkal. A cica számára egész napos itt tartózkodást igényel a vizsgálat, az alkalmazott radioaktivitás miatt csak du 19h körül tudom visszaadni. A vizsgálat ára 60.000 Ft.

üdvözlettel,

Dr Balogh Lajos, PhD

osztályvezető-főorvos

OKK-OSSKI, Nukleáris Medicina és

Transzlációs Biológiai Tudományok Osztálya

Budapest, 1221, Anna u. 5.

Tel/fax: 482-2012

Mobil: 06-309-330-559

www.osski.hu

www.kisallatbudafok.hu

www.gammavet.eu

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993