Rosszindulatú daganat a cicám hasában

2016.02.25.

Köszönöm a választ. A szövettan azt írta, hogy a has nyálkahártyájából ered a daganat. A lépével együtt lehetett eltávolítani a daganatot.

Kedves Gazdi!

A szövettani diagnózisban, amit szakértő laboratórium ad, azt tudnánk meg, hogy milyen fajta sejtekből indult el a daganat. Sajnos abből, hogy a hashártyából? hasnyálmirigyből? ered és a léppel összenőtt, még többfajta daganattípus szóba jöhet. Lehet, hogy állatorvosa nem küldte szövettani laborba a mintát, és az is lehet, hogy ennek az ára már nem fért bele a költségvetésbe.

A lép eltávolítása nem szokott komoly egészségügyi akadályt jelenteni sem emberben, sem kutyában, sem macskában.

Az a kérdés most, hogy a daganatos sejtek mennyire szórodtak szét a cica szervezetébe, mennyi maradt belőlük  a hasüregben, illetve jutott el a vér- vagy nyirokárammal távoli szervekbe. Ha minden rendben ment és szerencséjük van, akkor az összes daganatos sejtet sikerült eltávolítani, ilyen esetben a műtét meg is oldja a problémát, nem kell a recidívára, a daganat visszatérésére számítani. .

A legrosszabb esetben maradtak daganatos sejtek, amelyek esetleg újra osztódni kezdenek a primer, vagyis először kialakult daganat helyén, vagy attól távol. A daganatos sejtek osztódási sebessége függ az adott sejttípstól, a cica általános védekező képességétől, egyéb fertőzéseitől, stb.

Arról, hogy maradtak-e daganatos sejtek a cica szervezetében egy teljes test SPECT/CT vizsgálat tudna felvilágosítást adni. Erről Dr. Balogh Lajossal, onkológiai szakrendelésünk vezetőjével érdemes konzultátlni, a következő linkre kattintva éri el a tudnivalókat: BEJELENTKEZÉS

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993