Félheréjű weimari vizsla

2016.02.25.

Tisztelt Állatorvosi Rendelő! Információra lenne szükségem. Problémám a következő: 1 éves 7 hónapos, kan, Weimari vizsla gazdája vagyok. A kutyus egészséges, jól nevelt, alap képzéssel (ül, fekszik, pórázzal jól közlekedik, aportíroz). Minden oltással rendelkezik, állatorvos rendszeresen látja. Egyetlen egészségügyi problémája van: csak az egyik heréje ereszkedett le. Állatorvosunk javasolta a műtétet. Említette, hogy az ilyen kan kutyáknál előfordulhat, hogy később némi agressziót mutathatnak. Mivel nem tenyésztő vagyok, a kutyus csak kedvenc, ezért nem tartottam okvetlenül fontosnak a műtétet. Az utóbbi időben azonban bizonyos esetekben agresszívan viselkedik a kutyám. Családtagokkal szemben teljesen rendben viselkedik, etetéskor is bármit csinálhatunk vele. Eddig nagyobb tömegben – vadásznap, stb. – is jól elvolt, senki felé nem volt még csak egy rossz mozdulata sem, kutyák felé némi erőfitogtatás volt, de ez csak a neméből eredő és fegyelmezéssel kezelhető. Viszont, ha valaki érkezik hozzánk, azokkal szemben agresszív. (támad a kerítés felé, a szőr teljesen feláll a hátán, és elég agresszívan ugat, sunyít, fülét hátra vágja, vicsorgás nincs!) Ez az elmúlt 3-4 hónapban vált gyakoribbá, jellemzőbbé! Addig max ugatás volt. A kutya udvaron van tartva, estére általában kennelben bezárva, ill. ha szükséges valami miatt napközben is bezárjuk de minimális időre. A kutyussal folyamatosan foglalkozunk, séták, kirándulások gyakoriak. Az lenne a kérdésem, hogy lehetséges-e ez a kutya félheréjűsége miatt? Javasolják-e Önök a mielőbbi műtétet? Ivartalanítás is szóba jöhet, ha ezzel javíthatok a helyzeten. Nem szeretném, ha később ez rosszabbra fordulna. Márciusban esedékes újabb állatorvosi vizsgálat, egyeztetni szeretnék ezzel kapcsolatban az állatorvosunkkal is, de szeretném kikérni az Önök véleményét is. Előre is köszönöm válaszukat! Tisztelettel: Nagy-Szelei Krisztina

Kedves Gazdi!

Rendelőnk és szaporodásbiológus szakértő állatorvosunk tapasztalatai szerint a cryptorchid, vagyis rejtett heréjű kanoknál a hasüregben  vagy a lágyék csatornában rekedt herében nagyon gyakoriak a daganatos elváltozások, és ezért javasoljuk a mielőbbi műtéti eltávolítást. Ilyenkor a másik, ép here eltávolítását is el szoktuk végezni, ugyanis ez bizonyítottan öröklődő rendellenesség, és az ilyen kanokat ki kell zárni a tenysztésből, hogy még véletelnül se örökítsék tovább a rejtett heréjűség génjét.

Mindkét here eltávolításával 3-4 héten belül csökkeni fog a tesztoszteron-szint és ez segíthet az agresszív viselkedés enyhítésében, de önmagában ettől nem lehet annak teljes megszűnését várni, mindenképpen kell viselkedés terápia, egy jó kutyaiskola, kutyatréner segítsége, ahol megtanulhatják közösen, hogy mit kell tenni, mikor a kutya agresszív.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993