buzmirigy

2016.02.26.

Udvozlom onoket, tanacsukat szeretnem kerni. Van ket kutyank, egy 6 honapos westie es egy 2 eves jack russel. Általaban az égyon szeretnek lustalkodni, nap kozben mindig ott fekszenek. Nemreg vettem eszre, hogy a feher pled, amivel az agy le van takarva, amin fekszenek, tele van sarga folttal. Eloszor azt hittem, hogy vizelet, de nem, egyatalan nincs olyan eros szaga, es kulonben is szobatiszta mind a ket kutya. Akkor olvastam az interneten, hogy a buzmirigynek is ilyen szine van. En erre gondolok, de nem gondoltam volna, hogy az ilyen “sok”ez normalis?? Honnan tudjam, hogy van e barmi problemaja a kutyamnak a buzmirigyevel? Én szerintem a westie kiskutyanak van problemaja, mert sokszor eszrevettem, hogy a hatso reszet nyalogatja, es neha valami valadek is jon belole. Mitol van ez? A jack russelen meg soha nem vettem eszre ilyet. Azt is olvastam, hogy ha neha kapnak csontot, akkor nincs gond a buzmiriggyel, mert az segit, es kapnak is neha csontot. szoval csak azt szeretnem megtudni, honnan tudhatom, vagy mik a tunetei a buzmirigy problemanak, es normalis-e ha ilyen sok valadek jon ki belole. Valaszukat elore is nagyon koszonom!!

Kedves Gazdi!

Ha a bűzmirigy kitelt, gyulladt, akkor a kutyák gyakran nyalogatják a végbél környékét, sokszor húzzák a feneküket, odakapkodnak, rágják a farok környékét. A viszatérő bűzmirigy gyulladást okozhatja genetikai hajlam, a bűzmirigy kivezető nyílásának befordulása, fűszeres, emberi táplálék etetése, allergiás hajlam, a tartralom besűrűsödése híg bélsár, visszatérő hasmenés miatt. Vannak olyan kutyák, akiknek rendszeresen üríteni kell a bűzmirigyét (ezt a kutyakozmetikusok meg szokták csinálni), és van, akinek gazdája azt sem tudja, hogyvan ilyen szerve a kutyának.

Legjobb lenne, ha állatorvosára bízná a vizsgálatot, aki a végbélbe benyúlva szakszerűen ki tudja üríteni  mindkét bűzmirigyet, meg tudja ítélni a tarrtalmából, hogy az normális-e és szükség eseéne át tudja mosni azt, és tud gyógyszert ajánlani, ha szükséges. Ettől függetlenül előfordulhat, hogy vizeletcsepegés, húgyuti fertőzés okozza a sárga foltokat, ezért is javasolt felkeresnie állatorvosát!

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993