Rosszindulatú daganat a cicám hasában

2016.02.26.

Köszönöm az eddigi hozzászólásait! A szövettan eredményt telefonon közölte a doktor úr velünk, amikor az elkészült. Tegnap tudtunk bemenni érte. Szolnok megyében az egyik legjobban felszerelt és legnagyobb tudással rendelkező állatorvoshoz vittük a a cicánkat, Dr.Sulyok Attilához. A szövettanban ez áll hivatalosan :  “A beküldött mintában részben kötőszövetes tokkal, savóhártyával határolt, kissé lebenyes szerkezetű mirigyhám-tumor részletét látjuk. Ebben necrosisok, másodlagos kalcifikáció is megfigyelhető. A tumor stromájában és környezetében kifejezett mértékű mononuclearis sejtes reakció látható. A daganatsejtek zömmel tubularis megjelenésű mirigyegységekben proliferálnak, nagyjából egységes sejtképet mutatnak. A sejtmagok duzzadtak, kerekdedek vagy oválisak, világos, heterochromasiásak, prominens nucleolust tartalmaznak ,általában basilis helyeződésűek. A közepes mennyiségű cytoplasma finom eosinophyl granuláltságot mutat. A mitotikus aktivitás emelkedett (helyenként 2-3 mitosis/1 NNL). A kimetszés egyik széli részletéhez lépszövet részlet is kapcsolódik, illetve a csepleszben itt fellelhető apró regionális nyirokcsomókban áttéti tumorsejtek nem láthatók. Diagnózis: Tubularis adenocarcinoma. Megjegyzés: Feltehetően a gyomornyálkahártyából kiinduló neoplasma.”

Ehhez kérhetnék Öntől egy kis magyarázatot? Előre is nagyon szépen köszönöm!

Kedves Gazdi!
Pontosan ez az a szövettani diagnózis, ami segíthet a továbbiakban. A szövettani diagnózis: tubuláris adenocarcinoma, amelyről a szövettanász azt feltételezi, hogy a gyomor nyálkahártyájából indult ki.

Az összehasonlító irodalmi adatok szerint a tubuláris adenocarcinoma, egy daganat fajta, ami az Ön macskájának is volt, a legjobb prognózisú az ilyesfajta gyomor- bélrendszert érintő daganatok esetében, vagyis a leghosszabb túlélésre lehet számítani, főleg ha nincs a műtét pillanatában áttét, mint ahogy a szövettani diagnózis nem talált áttétet az eltávolított nyirokcsomókban (“regionális nyirokcsomókban áttéti tumorsejtek nem láthatók“) . Ez főként az idősebb, 10 év feletti macskák betegsége. Irodalmi összehasonlító adatok szerint az átlagos túlélés 11 hónap, de volt amelyik macska 28 hónappal élte túl a műtétet, amely egy ilyen korú, komoly műtéten átesett cicánál hosszúnak mondható.

Nagyon remélem, hogy tudtam segíteni és nem keserítettem el túlságosan.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993