Hullamos papagaj

2016.03.04.

Tisztelt Doktor Ur! Van egy kis hullamos papagajom, aki mar lassan egy hete hasmenessel kuzd. Megszuntettem minden zold eleseget. Csak furtos kolest kap es zabot. Illetve szentablettat es belfertotlenitot is elkezdtem neki adni. Zold kis csikot kakil es korulotte latszik a tocsa is, a viz ami kijon belole. Jo etvagya van, de lathatolag fogy az ereje es sovanyka is lett. Szombaton elmentem egy allatpatikaba es felirtak nekem az Enrobioflox es gasztrofern nevezetu dolgokat, amit elkezdtem adagolni, de eddig nincs javulas. Velemenye szerint mit tehetnek meg? Esetleg tud-e valamit, ami segithet a hullamos papagajomon? Tisztelettel varom valaszat, Herczeg M

Kedves Gazdi!

A hasmenés nagyon gyakori tünet hullámos papagájoknál is. Sokszor a nem megfelelő táplálék, túl sok zöld, romlott lágyeleség, megfázás, léghuzat, túl hideg ivóvíz okozza, de ahogy más állatok esetében, akár komolyabb probléma, máj- veseelégtelenség is állhat a háttérben, amelyet igen nehéz átlagos rendelői körülmények között diagnosztizálni, ehhez mindenképpen egzotikus állatokra szakosodott állatorvos tudása és felszereltsée szükséges.Az Enrobioflox a legáltalánosabban használt antibiotkiumot, az enrofloxacint tartalmazza, ami jó választás lehet, de előfordulhat, hogy más szerre (pl. bélférgek, egysejtű elleni szerre) is szükség lesz.

A hasmenéses kismadárnak fontos a meleg (akár 35 fok!, infralámpával lehet kísérletezni), párás levegő, a száraz mag, kamilla tea jó hatású lehet. Fontos óvatosan megtisztogatni a bélsárral szennyezett tollakat, majd megszárítani a kismadarat. Ha elfogadja, hasznos lehet a mák is. Jó ötlet lenne a madár bélsarát összegyűjteni és madarakkal is foglalkozó állatorvos segítségével laboratóriumba küldeni, hogy kiderülhessen van-e paarzita, batérium, gomba a bélsárban, ami okozhatja a hasmenést.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993