1éves németjuhász

2016.03.03.

Tisztelt Doktor Úr! A kiskutyát 3 hónaposan tenyésztőtől hoztam el, mint kiderült bőrbetegséggel, nem adtam fel a küzdelmet, sok törődéssel, fürdetéssel, gyógyszerezéssel szépen rendbe jött, de kiújjúl a viszketés, harapja magát, a hátsó combját a szájába veszi, teljes erőból harapja, a golyóit leakarja tépni, nyűszit, 5mg predisonet kap kezelésnek. Egész nap tünet mentes, de este 5óra vacsorázás után ez egy két órás szenvedés a kutyának (teljesen mindegy mit kap enni, csirkétől el van tiltva) Kifárad benne, annyira zihál mintha 5km futott volna és a feje is mozog. Most már a mellső lábát is harapja. Sajnálom, mert még nézni is rossz ahogy szenved. A háta meghajlott, mintha púklis lenne, sántitott is de most már az sokat javult. Kérem, mondja el a véleményét, hogyan tudnék segiteni rajta. Köszönettel, ZJne

Kedves Gazdi!
Ki kellene deríteni, hogy mi okozza a viszketést, legjobb erre a bőrkaparék vizsgálat. Ilyenfokú viszketést sokszor a rühatkásság okoz, ez viszont gyakran nem látszik a bőrkaparék vizsgálatban, ezért bőrgyógyászaok sokszor egy próba kezelést javasolnak: Stronghold vagy Advocate spot-on 2-4 hetente felcsepegtetve a lapockák közötti bőrre.

Nem írta, hogy mi volt korábban a kiskutya bőrbaja, de feltételezem, hogy szőrtüszőatkásság, vagys demodicosis, ami örökletes immunhiány miatt alakul ki, és gyakran kiújul. Ez alapvetően nem viszket, de ha felülfertőződik, akkor igen. Ha a szőrtüszőatkásság jelentkezett a kutyusnál, akkor Bravecto nevű bolha-kullancs ellenes tablettát kellene beadni neki, ha állatorvosa is egyetért, meret a legújabb kísérltek szerint ezzel lehet leghatékonyabban és legegyszerűbben elpusztítani a szőrtüszőatkákat. A felülfertőzéseket is kezelni a megfelelő antibiotikummal, amiről szintén a bőrkaparék vizsgálat fog felvilágosítást adni.

Lehet a viszketegséget, a bőr állapotát gyulladáscsökentő, omega 3-omega 6 zsírsavakat tartalmazó késztménnyel (pl. Megaderm oldat),  speciális gyógysamponokkal enyhíteni, amelyből van antibakteriális, hideratáló, szőrtüszőket megnyitó, erről is kéreje állatorovsa tanácsát!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993