Borzas

2016.03.04.

Tisztelt Doktor úr! Van egy pár hónapos cica a környezetemben,/nem a miénk, de gazdája sincs, csak etetem/ amelyiknek a farka egyrészt sokkal rövidebb, mint a szokásos, másrészt a végén kb. 3 cm-es darabon nincs szőr, csak a csigolyák, ezek rendszeresen véreznek, nem tudom miért. Az a probléma, hogy egyáltalán nem enged magához, nagyon fél, ezért nem tudom orvoshoz vinni. Mit tehetnék mégis érte? Egyébként nem látszik betegnek, eszik és mozgékony, de ez aggasztó.

Kedves Gazdi!

Nehéz így vizsgálat nélkül, találomra. Sajnos elég valószínű, hogy baleset érte a cicát, és a csigolyákról lenyúzódott a bőr, és elfertőződött a seb, ezért vérzik. Le kellene kezelni, sőt, amputálni kellene a lecsupaszodott csigolyákat.

Amíg a cicának jó a kedve, addig valószínű, hogy a szervezete vissza tudja szorítani a fertőzést, és a “farka végén” tartja. Ha nem engedi közel Önt sem, akkor talán az ennivalójába tudna belecsempészni olyan szereket, főleg féreghajtót, ami segítene az ellenállóképességét fokozni. A legtöbb macska féreghajtó 4 kg-ra készült, meg kellene becsülni, hogy a kiscica hány kiló és annak megfelelően, akár összetörve belecsempészni az ételébe.

Ha a hátához hozzáfér evés közben, akkor bolhairtót, akár külső-belső élősködők elleni szert is tudna rácseppenteni (pl. Fypryst, Stronghold, Advanatge, Advocate spot-on). Ezek közvetlenül nem a sebét gyógyítják, de segítenek az ellenállóképesség javításában. Ha hagyja, akkor kicsit felhigított betadin oldatot is rá tudna önten a farka végére, ami szintén segíthet a fertőzés leközdéséban.

Ha kedvetlen, rossz étvgyú lesz, vagy a farka végéről már gennyes váladék is szivárog, akkor nincs más választás a segítségez, mint becsalogatni egy macskaszállító dobozba, és állatorvoshoz vinni!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993