Láz

2016.03.11.

Üdv. A kérdésem az lenne, hogy honnan tudhatom, ha a kutyám lázas? Mik a tünetei, és leginkább az érdekelne milyen lázmérővel lehet megmérni a lázát. Humán, csipogós lázmérő, vagy erre van külön, kutyáknak kialakított? És hány foktól számít lázasnak? Mi az a hőfok, amikor már orvoshoz kell vinnem? Vagy például ha szombat éjjel lázasodna be, van valami, amivel itthon levihetném a lázát, vagy vigyem ügyeletre? Nincs ilyen problémánk, de előre jó lenne tudni, vész esetére. Válaszát köszönöm.

Kedves Gazdi!

Nagyon jó kérdés. Kutyák lázát ugyanolyan digitális hőmérővel szoktuk mérni, mint a kisgyerekeknél, kisbabáknál, és ugyanott: rektálisan, vagyis a végbélbe vezetve. A kutyák normális hőmérséklete 38,0-39, C fok között van, 39,0-39,5-ig hőemelkedés, utána láz. Emberi lázcsillapítót nem szabad kutyáknak adni, mert a fekélyképződéshez vezető mellékhatásaik fokozottak lehetnek. Vannak kifejezetten kutyáknak készült lázcsillapítók, amelyek állatpatikákban, állatorvosi vényre kaphatók: pl. Ketofen tabletta, Meloxydyl szirup, stb. Ezeket mindig testsúly alapján adagoljuk, ezért fontos azzal is tisztában lenni, hogy hány kilót nyom kutyánk.

A lázról: önmagában a láz nem egy betegség, hanem egy tünet, ezért ennek csillapítása -önmagában- akár kutyánál, akár embernél nem jelent gyógyítást. Legtöbbször a fertőző betegségek járnak lázzal, pl. a most is aktuális Babéziózis, amely egy egysejtű okozta fertőzés, kullancsok terjesztik és az egyik tünete a láz, többi a bágyadtság, halványabb, sárgás nyálkahártyák, sötét színű vizelet. Ha önmagában a lázat csillapítjuk, akkor attól sajnos a kórokozó ugyanúgy szaporodik a vörösvérsejtekbn, azok szétesését okozza, ami akár a kutya életébe is kerülhet.

Önmagában a láz miatt nem rohannék ügyeletre, de azt megnézném, hogy amúgy milyen a kutya közérzete: van-e étvágya, régebbóta beteg-e, nem liheg, nyugtalankodik-e, nem nyűszit, jelez fájdalmat, stb. Ha több napja beteg, étvágytalan, és hirtelen lázas lesz, vagy elfekszik, fájdalmat jelez, rosszul van a kutya, akkor én nem kísérleteznék lázcsillapítással, hanem azonnal vinném az ügyeletre. Ha nincs igazán más tünet, mint a láz, akkor is azt javaslom, hogy a lázas, bágyadt kutyát az éjszaka elmúltával (akár csillapították a lázát, akár nem) vigyék állatorvoshoz!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993