FIP-es cica

2016.03.18.

Kedves Doktornő/Doktor Úr! Néhány hete állatvédőktől fogadtunk be egy cicát. A cicával együtt megkaptuk a cica vizsgálati eredményeit is: Szerológia FIP pozitív, PCR FIP negatív. (FIV negatív, FELV negatív) Mit jelent ez? Beteg volt, de kigyógyult, vagy hordozza a vírust és öreg/legyengült korában megbetegedhet? Köszönettel:V.E.

Kedves Gazdi!

Annak kellene utána kérdezni, hogy a FIP PCR nevű vizsgálatot a cica milyen anyagából mutatták ki, ugyanis csak a bélsárból végzett PCR vizsgálattal zárható ki a vírus ürítése, egyéb testnedvekből (száj nyálkahártya tampon vizsgálat, vér) nem kórjelző értékű, mivel ezekben a testnedvekben csak igen kevés ideig van jelen a FIP vírus. Ez is csak akkor fontos, ha másik cica is van a háztartásban, mert egésséges macskáknál semmi nem jelezheti, semmilyen vizsgálattal nem kimutatható, hogy meg fog-e a későbbiekben betegedni. Ha másik macska is lenne a háztartásban, akkor az alomtálcákat el kéne különíteni, azt jól kifertőtleníteni és gondoskodni arról, hogy ne érintkezzenek egymás bélsarával, mert ebben akár 6 hétig is fertőzőképes maradhat a vírus.

Erről a betegségről már többször írtam, a macska coronavírus, gondolom az, amit a FIP szerológia alapján pozitívnak nyilvánítottak még nem jelenti azt, hogy a cica meg fog betegedni a fertőző hashártya gyulladásnak nevezett betegségben, legtöbbször csak átmeneti hasmenést, hasi panaszokat okoz. Sajnos ritkán, főleg sokmacskás háztartásokban, tenyészetekben, ahol nagyon feldúsul a vírus, a vírus mutálódik, és a szinte mindig halálos kimenetelű FIP-et, vagyis macskák fertőző hashártya gyulladását okozza. Ha a cica most egészséges, oltott, féreghajtott, ivartalanított és egyedül van a lakásban, akkor nagyon-nagyon kicsi az esélye, hogy bármi baja is legyen!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993