Reflux??

2016.03.24.

Üdvözlöm.Van egy 2 éves francia bulldogom. Gyakori problémája a hányás, mely egyre inkább elhatalmasodik, minden etetésnél, ivásnál hevesebb mozdulatnál probléma. Szinte mindig hangosan dolgozik a pocakja. Naponta többször eszik keveset gyomorkímélő gyógytápot. Voltunk röntgenen ahol a gyomrot, beleket nézték, hogy van-e szűkület esetleg, de sehol semmi. Két orvoshoz is hordom, de egyik sem tud segíteni, csak tünetileg kezeljük quamatellel és cerucallal, probiotikummal, de igazán nem változtatnak a helyzeten.Volt már véres hányása is a megerőltetéstől. Érzésem szerint a gyomor előtt lehet a gond…Bár egyik doki sem mondta de szerintem reflux lehet. Milyen konkrét vizsgálattal lehet ennek utána járni? Esetleg mivel bulldogról van szó ezt okozhatja megnövekedett lágy szájpad? Az orvosok véleménye szerint ugyanis valamiféle születési probléma lehet…Köszönöm válaszát.

Kedves Gazdi!

Jó lenne először azt tisztázni, hogy az étel visszaöklendezéséről, úgynevezett regurgitációról van-e szó, ami közvetlenül az étel elfogyasztása után fordul elő, vagy valódi hányásról. A röntgen vizsgálat során a nyelőcsövet, a gyomor ürülést is nézték, amihez sorozatos röntgen felvételek is szükségesek, vagy csak egy kontrasztos röntgen csináltak? A bulldogoknál, rövid fejű fajtáknál előfordul sokszor reflux  az orrszárnyak, a gége és a légcső szűkössége, az úgynevezett brachycephal szindróma miatt is, mikor az erőltetett légvételektől a gyomor szinte beszívódik a rekeszen keresztül a mellüregbe, ami folyamatos hányást, nyelőcső gyulladást is okozhat. Ezen lehet az orrszárnyak tágításával segíteni, ami nagy tapasztalatot igénylő műtéti beavatkozás. Ezen kívül a nyelőcső megbetegdeséét okozhatja elakadt idegentest, veleszületett ér fejlődési rendellenesség, pajzsmirigy alulműködés, myastenia gravis, nyelőcső gyulladás, nyelőcső férgesség, táplálékallergia, stb.

Ha állatorvosai nem tudnak már segíteni, akkor beutalhatják kivizsgálásra olyan intézménybe, ahol nagy tapasztalattal, sokféle vizsgálatot el tudnak végezni. Pl. IDE!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993